Корупцията поглъща България

четвъртък, юли 25, 2013 |

Под заглавие "Корупцията поглъща България" полският вестник "Жечпосполита" информира и коментира последните събития в нашата страна, включително среднощната блокада на парламента и сблъсъците между демонстранти и полиция. Продължаващите шест седмици антиправителствени протести в българските градове придобиха и европейски измерения, отбелязва варшавският вестник, цитиран от БТА.
Един ден демонстрантите издигнаха пред посолството на Германия в София бутафорна Берлинска стена, за да привлекат вниманието на Европа към лошото състояние на политиката и икономиката в България. Освен това при посещението си в София еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг заяви, че е много впечатлена от силния стремеж на гражданите на България за извършване на промени, от тяхната борба за демокрация и против корупцията, пише "Жечпосполита" и припомня, че преди това безпокойство от ситуацията в България изразиха в общо изявление посланиците на Франция и Германия.
Проблемите между София и Брюксел не са новост, отбелязва полският вестник. От години докладите на ЕС за България регистрират изключително ниските стандарти при спазването на закона, обвързването на политици с престъпни организации, корупцията и трагичната икономическа политика. Следващият доклад, който трябва да бъде представен до края на годината, отново се очертава неблагоприятен за София.
Варшавският вестник проследява събитията у нас от началото на годината - февруарските протести, оставката на правителството на ГЕРБ, новите избори, съставянето на правителството на Пламен Орешарски, избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, началото на протестите, назначаването на представители на ДПС за областни представители, решението на кабинета да намали с пет на сто цената на тока и да увеличи пенсиите и майчинските. Мерките на правителството обаче не дадоха ефект, констатира вестникът и посочва, че шест седмици след създаването си то има одобрението на 25 на сто от хората.
"Жечпосполита" цитира български анализатори, според един от които кабинетът на Орешарски не е способен да извърши значими реформи с хаотичните си действия. Според други трябва да бъде създадено непартийно правителство от експерти, а нови избори при по-голяма избирателна активност биха променили донякъде политическата конфигурация в парламента, но едва ли ще възвърнат доверието на българите към политическата класа. В края на публикацията се посочва като пример влизането в парламента на Александър "Сали" Методиев, смятан от мнозина българи за "бос на циганската мафия".