Районният мюфтия: Сградата на музея е строена преди 90 години с пари на джамийското настоятелство, искаме си я обратно

сряда, юли 24, 2013 |

"По времето на тоталитаризма всички вакъфски имоти бяха одържавени. В Кърджали всички знаят, че сградата, където днес е музеят, е някогашното Медресе, строено в периода 1922-1929 г. със средства, събрани от джамийското настоятелство", твърди районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед.
"В момента водим дела, не се отказваме да си върнем собствеността. През последните години християнското и еврейското вероизповедание си върнаха 100% от собствеността и нашето желание е същото", добавя още Бейхан Мехмед пред софийски вестник.
Както вече 24rodopi.com писа, законът за вероизповеданията скоро ще бъде прекроен според поправки, внесени от петима депутати от БСП, ДПС и "Атака", начело с шефа на парламента Михаил Миков. Най-същественото в проекта е, че на официално регистрираните вероизповедания у нас се връщат храмовете, които сега са публична собственост и са превърнати в музеи или нещо друго.
Представителите на мюсюлманското вероизповедание са категорични, че има доказателства, че музеят в Кърджали се помещава във вакъфски имот, който им принадлежал още от времето на турското робство.
Ще припомним, че в Окръжния съд в Кърджали е заведено делото на Главното мюфтийство срещу МРРБ със същата претенция - сградата и парцелът в съседство да бъдат върнати на мюсюлманското вероизповедание. През последните години въпросът се повдига периодично.