Дай, бабо Емине, пенсия

събота, юли 27, 2013 |

"Дадох 500 лева на човек от селото да получа стаж от някаква фирма. Говореха в село, че излязъл закон - който има 52 г., може да се пенсионира. Има фирма, дето оправя стажа. Не съм работила в тази фирма, но една жена ни написа документите, не съм я виждала, даваше втора категория труд като строител.
12 години получавах 136 лева пенсия и изведнъж преди три години дойде писмо, че трябва да връщам 20 000 лв. и през април ми спряха пенсията. С жалба ги намалиха на 10 хиляди лева. 
Казаха, че трябва да платя главницата и внесох накуп 7600 лв. същата година през юни. Тогава мъжът ми почина. Дадоха вдовишка пенсия 148 лв. само защото нямах стаж за моя пенсия. Миналата година събрах стаж за пенсия по старост, не ми достигаше и плащах по 70 лв. осигуровки 7 месеца на фирма. Сега с вдовишката трябва да вземам 174 лв., но ми удържат 40 лв., тъй като трябва да плащам 3500 лв. лихви."
Това е дългата и оплетена история на Емине Боюклиева, на 68 г., от златоградското село Долен. Казва, че не е виновна, тъй като била подведена, незнаейки законите.

Една минута невнимание, цял живот плащаш
Като нея пенсия с шашми получила и Айше Мемиш от селото, която този януари поиска от президента Росен Плевнелиев да опрости 18 082 лева борч към държавата от надвзета пенсия. Общинският съвет в Златоград подкрепи искането , тъй като е възрастна жена, чието семейство живее в пълна бедност. Голяма част от парите за старост са спрени, съпругът също е с малка пенсия, а синовете са без работа. Жената има да връща 8293,66 лв. главница и цели 9790 лв. лихви. Сума, която със сигурност не е виждала накуп през живота си.
Схемата
Измамната схема с купените стажове засегнала основно хора от село Долен. През 2009 г. от Националния осигурителен институт (НОИ) засякоха серия от случаи с надписан трудов стаж по фалшиви удостоверения, че хората са работили в смолянската фирма "Перелик".
Допреди демокрацията предприятието има над 3000 работници в осем поделения в Смолян и региона. Крупната навремето компания имала много бивши строителни работници, които идвали за заверки за положен труд и стаж.
Ликвидация и фалшификация
При ликвидацията на фирмата част от архива бил предаден в общината.
През 2006 г. районното управление за социално осигуряване (РУСО) приело от общината документацията и започнали да констатират редица разминавания в стажа на отдавна пенсионирани работници. В едни случаи са надписвани години, а в други се оказало, че такива хора въобще не са работили в предприятието.
Така например РУСО засича, че Росица Аспарухова от Златоград е имала само около година стаж в "Перелик", а е представила 19 години като кранистка. Тя вземала неправомерно пенсия 7 години и сега трябва да върне 15 386 лв.
Заради фалшивите удостоверения за стаж срещу бившата чиновничка в предприятието Мара Яланджиева бяха заведени серия дела за документни престъпления. Яланджиева работила от 2001 до 2004 г. като архивар в "Перелик" АД, правоприемник на ликвидираното предприятие СМК. Тя издавала удостоверения за пенсиониране на бивши работници.
Чиновничката категорично отрича да е надписвала стажове. Според нея разминаванията се появили, тъй като много документи на фирмата са унищожени преди 2004 г., когато приемниците на СМК изхвърлили голяма част от архива на старото предприятие, защото нямали нищо общо с него.
 Липсвали ведомости на цели поделения на бригади от Смолян, Златоград, Лъки и други места. От РУСО обаче установяват, че е дописвано и задрасквано във ведомостите за години назад.
В районния съд в Смолян срещу чиновничката бяха внесени шест дела с обвинения за документни престъпления, свързани с работата на 10 души. По едно от делата например се установило, че са преправени 36 месечни разплащателни ведомости за периода от 1983 до 1985 г. за двама работници. На всичкото отгоре се доказало, че подписите не са техни.
Останали са само седем старици
В крайна сметка 14 души са осъдени да върнат надвзетите пенсии. От тях в момента са останали да плащат 7 старици, които дължат общо 70 000 лв., съобщиха от РУСО. Сумите са солени, тъй като спорeд Кодекса за социално осигуряване неправомерно получени пенсии се връщат с наказателна лихва 20% плюс основния лихвен процент.
Шефът на РУСО Валентин Гаджев съобщи, че в Смолянска област освен от фирма "Перелик" купени стажове са засечени и от бившето ТКЗС в маданското село Върбина. Там също бе съдена чиновничка, която водила документацията и след това с целия архив била преместена в община Мадан.
"Това е така, защото преди правоприемник на архива на ликвидирани предприятия бяха общините, а сега е "Социално осигуряване". "Вече има създаден ред и по-трудно могат да стават подобни нарушения", твърди Гаджев. Според него хората, изгорели от "Перелик", са подведени, че могат да им изкарат стажове срещу плащане, без да са мислели, че е незаконно. "Няма как да ти оправят стаж, без да си положил труд", предупреждава Гаджев.
Но за баба Емине вече е късно. Ако тя не успее да се разплати с държавата, докато е жива, дълговете трябва да бъдат поети от наследниците .
Труд