Пансион за млади мюсюлмани плаши Шумен

понеделник, юли 08, 2013 |

Тайнствен пансион за ученици разбунва от няколко дни шуменци. Масивната постройка, която се строи в момента, се свързва с ислямистка секта, която ще издържа и образова бедни младежи.
Заради ширещите се тревоги общинският съветник Васил Тодоров (ДСБ) депозира питане до кмета на Шумен Красимир Костов (БСП).
Общината може да даде отговори само в градоустройствен аспект, обясни пред "Труд" зам.-кметът по строителството инж. Иван Йонков. Останалите институции засега също са в неведение кой ще ползва пансиона.
Четириетажната сграда расте в края на града с разрешително за строеж, дадено още в началото на 2007 г. на шуменската фирма ООД "Хоризонт-3". Общината е уведомена, че предназначението е "пансион за ученици", но още няма искане за въвеждане в експлоатация.
От просветната и социалната дирекция в кметството твърдят, че не са питани има ли нужда от пансион в Шумен.
"Труд" опита да се свърже по телефона с ръководството на "Хоризонт-3", чиито управители са Кючук Ниязи и Щерю Александров, но без успех. Още при старта на градежа Кючук обяви пред медиите, че се гради пансион за студенти от Турция, които искат да се обучават у нас и да имат по-луксозни условия.
Шуменската общественост е чувствителна, защото през м.г. социални работници се натъкнаха на незаконен пансион без лиценз в центъра на града, в който бяха настанявани мюсюлмани ученици и студенти.
 Тогава отново имаше спекулации, че секта промива мозъците им. А окръжният съд в Шумен прекрати през април дейността на сдружение "Нова надежда", осъществявало религиозна и социална дейност без разрешително.
trud.bg