Президентът отговори на Атака за ифтара в Пловдив

понеделник, август 12, 2013 |


Президентът Росен Плевнелиев не е имал двустранна среща с представител на Република Турция, съответно не е обсъждал теми от двустранните отношения, в това число и имотни въпроси. Това се казва в изявление, разпространено от прессекретариата на Дондуков 2.
През последните дни се повиха публикации за среща на Плевнелиев с гостувалия у нас вицепремиер на Турция Боздаг. Двамата присъстваха на вечерята ифтар за Рамазан Байрам в Пловдив.
Ето какво се казва в изявлението:
По повод тиражираните през последните дни внушения, прессекретариатът на държавния глава информира, че президентът Росен Плевнелиев не е имал двустранна среща с представител на Република Турция, съответно не е обсъждал теми от двустранните отношения, в това число и имотни въпроси.
На 8-ми август в гр. Пловдив президентът гостува на вечерята-ифтар по случай Рамазан Байрам по покана на Главния мюфтия. Присъствието на държавния глава на събитието беше чисто човешки знак на уважение към религиозния празник и традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.
На вечерята-ифтар участваха чуждестранни гости от Гърция, Косово, Македония и Турция, единствено в качеството си на представители на религиозните общности в съответните страни. Двустранни срещи с участието на държавния глава не са провеждани.
Всички развивани тези в публичното пространство, базирани на предположения за разговори и срещи на президента Росен Плевнелиев с някой от участниците във вечерята, са откровени спекулации и не отговарят на истината.
Прессекретариатът припомня, че от встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев е участвал в празниците на различни религиозни общности в България. Този модел на религиозна и етническа толерантност е едно от най-значимите постижения на българското общество и той следва да се съхранява не само на думи, а и с дела. По инициатива на държавния глава през април всички религиозни общности проведоха служби за здраве и благополучие на българския народ. Президентът декларира, че до края на своя мандат ще продължава да почита традициите на религиозните общности в България.