Прессъобщение на турското посолство в София

четвъртък, август 15, 2013 |

Посолството на Република Турция в София би желало да изрази становището си по отношение на публикувани в медиите новини, свързани с неофициалното посещение на заместник министър-председателя на Република Турция Бекир Боздаг в Република Българи на 06-08 август 2013 г. по повод Рамазан Байрам. 
  
Преди всичко Посолството на Република Турция изразява съгласие с обстоятелствата, посочени в изявленията на Администрацията на президента и Министерство на външните работи на Република България.

Посолството на Република Турция би желало да подчертае, че Турция и България са добри съседи, приятели и съюзници чрез суверенна равнопоставеност и взаимно уважение. Приоритет за Турция е прозрачност в отношенията с България. Съществуващото приятелство и сътрудничество между двете страни прави излишно безпокойството породено от посещения, чиято цел е общуване между хората по време на религиозни празници. В тази връзка в недалечното минало български държавни мъже са осъществявали подобни посещения в Турция и са се срещали с представители на българската общност. 

Изказванията на заместник министър-председателя на Република Турция Бекир Боздаг в Пловдив бяха изтълкувани като претенции на Турция спрямо вакъфските паметници на културата в България. След цялостен анализ на всички изказвания на г-н Боздаг се разбира, че става въпрос за недвижими имоти, които Главно Мюфтийство на Република България се стреми по законов път да си върне обратно. 

Турция няма никакви претенции към България по отношение на каквито и да е недвижими имоти. С подписаните през 1909 г. 1913 г. и 1925 г. договори, страните са се отказали от взаимните си претенции към недвижими имоти. Посолството на Република Турция е на мнение, че  не трябва да се допуска такъв вид въпроси да ни занимават в XXI-ви век, когато трябва да гледаме в бъдещето. 

Главното Мюфтийство на Република България е институция създадена съгласно законите на Република България. Воденето на процедури от страна на Главно Мюфтийство за връщане на одържавени през 1944-1989 г. недвижими имоти би следвало да се приема като естествено право. Превръщането в политическа полемика на търсенето по законов път на религиозните права от страна на мюсюлманската общност, чийто представители са пълноправни български граждани, е в противоречие с принципа “sub judice” (неприключил съдебен процес), целящ предпазване на съдебния процес от натиск.  

Посолството на Република Турция в София има честта да припомни, че в последните 14 месеца на българската общност в Турция са върнати общо 9 недвижими имота – 7 имота в Истанбул и 2 в Одрин. 

Посолството на Република Турция в София вярва, че Турция и България добруващи повече от 100 години, свързани исторически и с чисто човешки фактори ще продължават в духа на XXI-ви век да решават възникналите технически въпроси конструктивно чрез цивилизовани методи.