„Теклас-България” изгражда трети корпус в Кърджали

понеделник, август 19, 2013 |

Турската компания за автомобилни части „Теклас” започна строителството на трети корпус на завода си в Кърджали,  като гласи и четвърти. Строителните работи започнаха през юни, като се предвижда да завършат през май 2014 г.,а пускът на новия корпус ще стане до края на следващата година.Разширението на „Теклас-България” се наложи поради рязко нарасналите поръчки от световните автомобилни гиганти. Предвижда се само за следващата година оборотът на българският филиал на фирмата да нарасне с 50%.За миналата година той е 37 млн.евро.Това налага и изграждането на четвърти корпус, което вече се обмисля. Това съобщи за Кърджали бг вести  директорът на „Теклас-България”Метин Дениз. Той поясни, че освен каучукови детайли за охладителните системи на водещите марки автомобили, компанията планира да произвежда целите охладителни системи, които ще включват и пластмасови и метални детайли. Клиентите на „Теклас-България” вече търсят не само отделни детайли , но и цели системи, което е изгодно за фирмата,защото увеличава добавената стойност и печалбата на компанията. Така във втория корпус , който бе открит от бившия премиер Бойко Борисов, вече се произвеждат пластмасови компоненти. Във третия корпус ще се правят детайли от пластмаса чрез термоформиране. Те ще бъдат предназначени за поточните линии на автомобилните гиганти „Фолксваген Груп”, ”Дженерал моторс”, ”Даймлер Бенц”, БМВ и „Рено”. Изделията се влагат в автомобилите и не са предназначени за търговската мрежа за резервни части, поясни Метин Дениз.
    Проектът „Теклас-България” стартира през 2005 г.,когато е взето решението и започва изграждането на първия корпус на фирмата край Кърджали. През 2006 г.заводът е готов и през следващата година започва да произвежда за марките на „Фолксваген Груп”-„Фолксваген”, ”Шкода”, СЕАТ, ”Ауди”,”Порше”. През 2008 г. се изпълняват поръчки и за марките на „Дженерал мотърс”-„Шевролет” и „Опел”. През 2010 предприятието е посетено от представители на „Мерцедес-Бенц”, БМВ,”Рено”,ФИАТ. Печелят търгове за 2011 г. Разработват големи проекти с гигантите в автомобилостроенето. Дългосрочно е сътрудничеството с „Фолксваген Груп”. Поръчките налагат през 2010 г. да започне изграждането на втория корпус. Третият корпус,който се строи в момента ще бъде на площ от 10 000 кв.м. 2000 кв.м.ще бъдат отделени за цех за миксиране на каучук. 1000 кв.м.ще бъдат заети от нов склад.
   Фирмата има специална политика по отношение на работниците си. Само тази година са назначени 170 човека. До края на годината общия брой на ангажираните ще бъде над 500.С пускането на третия корпус ще станат 700.В администрацията работят 50 души, половината ,от които владеят западни езици.
За работниците е осигурена топла и разнообразна храна и безплатен транспорт. В свободното време могат да спортуват на фирменият стадион.
Стартовата заплата на работник е 450 лева. След обучението му се повишава с 20%. Фирмата поддържа връзки с местните професионални гимназии, за да наеме най-качествените им възпитаници. От Професионалната гимназия по електроника карат стаж в предприятието. Основно обаче е обучението в „Теклас-България”. Квалификацията се повишава в заводите в Турция и Русия и в технологичните центрове в Европа.
   Доходите на нашите работници са над средните в региона и това ги привлича,подчерта Метин Дениз. Той посочи, че се внедряват и роботи в производството.

  Амбицията ние компанията „Теклас” да стане третата в Европа в осигуряването на охладителни детайли и системи за автомобилната индустрия, подчерта Метин Дениз.