КНИГА ЩЕ ПРЕДСТАВИ ОБЩИТЕ КУЛИНАРНИ ТРАДИЦИИ НА ТУРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ

сряда, август 28, 2013 |

Книгата озаглавена „Общото кулинарно наследство на България и Турска Тракия” ще бъде публикувана на турски, английски и български език. Въпросната книга има за цел да представи общите кулинарни традиции на България и Тракийската област в Турция.
На презентацията на проекта състояла се в рамките на Първия международен фестивал на гастрономията в община Визе, окръг Къркларели координаторът на проекта и преподавател в университета в Къркларели Али Чакър отбеляза, че кулинарните традииции на Турция и България си приличат и то много.
Чакър каза, че благодарение на въпросния проект ще бъде представено кулинарното наследство на двете страни, а така също проекта ще допринесе за задълбочаването на приятелските отношения между Турция и България. Али Чакър отбеляза „Турската кухня е повлияла българската и обратно, но влиянието на турската кулунирия е много по-силно изявено. В тези рамки решихме да подготвим проект по този въпрос. Проектът се реализира съвместно от Фондацията за опазване на природата в община Визе и Община Царево, България. Проектът бе представен и одобрен и от ЕС. Благодарение на книгата, която ще бъде публикувана на турски, български и английски език ще бъдат представени общите кулинарни традиции на Турция и България. Книгата ще бъде пусната на пазара в рамките на един месец. Себестойността на проекта е 100 хиляди евро”.
Координаторът на проекта от страна на Община Царево Яна Иванова Янгьозова пожела проекта да допринесе за разгръщането на дружеските отношения между двете страни, а така също се спря на някои интересни детайли във връзка с българската кухня.
TRT Bulgarian