Бекир Боздаг обеща за реставрацията на Томбул джамия

сряда, август 07, 2013 |

Турският вицепремиер Бекир Боздаг обеща, че веднага щом се прибере в Анкара, ще се заеме лично с проблема с реставрацията на Томбул джамия в Шумен. Тя започна преди 6 години с 300 хил. евро, дарени от султана на Оман.

С тях беше монтирано сложно скеле отвътре и отвън и за пръв път изпод пластовете блажна боя на бял свят излязоха фрагменти от разкошните фрески по джамийските стени. Сменена беше и оловната обшивка на кубетата и минарето. 

По сметки на нашия Национален институт за паметниците на културата за цялостната реставрация на джамията трябват към 3 млн. лева и през последните години турската държава неведнъж е обещавала да финансира начинанието.


Бекир Боздаг дойде в Шумен късно снощи на неофициално посещение по случай Рамазан Байрам, който започва утре. Придружаваха го Касим Дал и Корман Исмаилов. Беше посрещнат с гръмовно думкане на тъпани и викове на турски "Добре дошъл" и "Честит Байрам" в изпълнение на дамския тъпанджийски оркестър при читалище "Назъм Хикмет". 


Боздаг разгледа 269-годишната джамия, която е втора по големина на Балканите след одринската, видя строежа на новата сграда на духовното училище "Нювваб" и замина за Главиница за благотворителна вечеря ифтaр. Районният мюфтия Месут Мехмедов му подари за спомен малка картина на Томбул джамия от художника Диян Евтимов, а гостът донесе коран.