Бомбените удари няма да намалят предимството на Башар ал Асад

петък, август 30, 2013 |

Бомбените удари няма да намалят предимството на Башар ал Асад, смята журналистката

Конфликтът в Сирия продължава да е в центъра на вниманието на международните анализатори. LiveNews потърси за коментар топжурналистката Елена Йончева.

Ето какво каза тя в специално интервю за LiveNews:

Наблюдатели на ООН в Сирия
Наблюдатели на ООН в Сирияpresstv.ir

Какво е Вашето обяснение за газовата атака от 21 август в предградие на Дамаск?


Елена Йончева: Много е важно да се разбере кой стои зад тази атака - дали тя е дадена по заповед на Башар Асад или правителството в Дамаск стои зад нея. Работата на ООН е много важна, защото само експерти могат да дадат доказателства. За съжаление, тяхната работа е много сложна, защото се  налага да работят в район, който е много опасен. За да си свършат работата, те трябва да имат подходящи условия за събиране на доказателства. Не знам до колко експертите на ООН ще могат да ги съберат. Интересно е какво точно се случва в Сирия.
Кой има интерес от такава химическа атака в Сирия?
                                                                                                 
Башар Асад
Башар АсадGettyimagesGuliver

Елена Йончева: Тази атака е една от най-зловещите. Първо - защо Башар Асад трябва да извършва атентат с химическо оръжие и то в деня, в който пристигат инспектори на ООН. Второ - Асад държи надмощие над бунтовниците. Трето - Асад е предупреден от САЩ, че ако използва химическо оръжие, това ще послужи като повод за една възможна военна интервенция на западния свят. Русия също предупреди Асад да не използва химически оръжия и получи уверение от Дамаск, че това няма да се случи. Използването на химически оръжия е пагубен ход, защото Европа и Русия, която е единственият му съюзник в този момент, могат да се обърнат срещу него. Бунтовниците знаят, че не могат да постигнат победа, без помощта на западния свят. Те имат интерес от намесата на Запада в този конфликт. Ако няма безспорни доказателства, че е използвано химическо оръжие, в Съвета за сигурност на ООН  ще бъде наложено вето. Русия и Китай няма да гласуват без доказателства. Ще се формира една коалиция, която ще използва военни ракетни удари от своите военни бази. Не трябва да се забравя, че войната в Сирия е гражданска война. Тя се води в гъсто населени райони. Бомбените удари няма да намалят предимството на Асад. Напротив ще доведат до големи човешки жертви.


Има ли според Вас начин международната военна интервенция да бъде избегната? 

оон
оонинтернет

Елена Йончева:
 Правят се такива опити и се надвам тя да бъде избегната. Ако Асад е извършил това чудовищно деяние, няма да има проблем Съвета за сигурност на ООН да гласува резолюция за предприемането на военни действия. Но ако няма доказателства, това означава, че евентуалните военните действия, няма да бъдат ефективни, а само ще дадат преднина на бунтовниците. Кои са бунтовниците? Не е ясно на кого трябва да се помага. Те са много разнолики, има обикновенни сирийски граждани, бивши сирийски военни, но най-мощните сили са ислямистките бунтовници. Това е причината и Западна Европа да не предприеме действия, защото не е ясно на кого помага.

Как преценявате боеспособността на сиройската про-правителствена армия и какъв развой на военните действия предвиждате?
                                                                                                    
Москва, Русия
Москва, Русияwww.russiaimages.org

Елена Йончева: Ако започнат воени действия, които да нямат мандат на ООН, има вероятност Русия да помогне на Асад с модерни военни установки, които до този момент не е изпратила. Тази война няма да прилича на войната в Ирак от 2003г. Тогава Русия беше друга страна с друго самочувствие. За да бъдат предприети военни действия, трябва да има ясни и категорични доказателства. Единственото доказателство, което до този момент е излязло, е разследване на един американски журналист, който е прихванал разговор между чиновник от Министерство на отбраната с командир на сирийската армия. Този чиновник иска обяснение защо е използван нервно паралитичен газ. Мен лично ме притеснява изказването на прессекретаря на Белия дом, че липсват доказателства и всичко е ясно.

В случай, че международната коалиция успее да отстрани Башар ал Асад, кой ще вземе валстта в Сирия?


Войници на НАТО в Ирак
Войници на НАТО в ИракLIVENEWS.BG

Елена Йончева:
 Ще бъдат нанесени бомбени удари по цялата инфраструктура. Това ще даде възможност на бунтовниците за едно по - категорично настъпление, което ще доведе до гражданска война. Ако има такава военна интервенция, но без доказателства кой е използвал това химическо оръжие, в Сирия ще започне една много по-жестока гражданска война. Тук ще направя паралел с Ирак. Тогава, през 2003 г.,Съвета за сигурност наложи вето. Имаше съмнения, че Саддам Хюсеин разполага с оръжия за масово унищожение. Тогава САЩ обявиха, че са прихванали разговор между двама шофьори, превозващи оръжия за масово унищожение от една военна база до друга. Сега в Ирак има гражданска война, има стотици садамовци. След време американците се извиниха за некоректната информация. Надявам се, че този сценарий няма да се повтори.

Каква според Вас трябва да бъде позицията на България по отношение на сирийската криза?

                                                                                                  
Герб на България
Герб на БългарияУикипедия

Елена Йончева: Ние трябва да имаме неоспорими доказателства, кой е използвал химически оръжия и тогава да се действа. Трябва да се формира сериозно мнение, за да се предприемат адекватни мерки.