11 депутати от турски произход в Бундестага

вторник, септември 24, 2013 |


11 депутати от турски произход влязоха в Бундестага, като консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел ще има първата си депутатка мюсюлманка и туркиня, съобщи в. “Хюриет”.
Това е родената в Леверкузен в семейството на етнически турци от Гърция Джемиле Юсуф (35 г.). Сред 192-те депутати социалдемократи на Пеер Щайнбрюк ще има петима етнически турци. Зелената партия вкарва трима, включително и подалия оставка съпредседател Джем Йоздемир. Други двама ще представляват крайната левица. На изборите преди четири години в Бундестага имаше едва петима депутати от турски произход.
За първи път в Бундестага влязоха и двама африканци. Роденият в Сенегал Карамба Диаби (51 г.) е социалдемократ, избран в Хале. Германският актьор от сенегалски произход Шарл Мухамед Хубер бе избран от листата на ХДС.
Преговорите за коалиция може да започнат най-рано в петък. “Имах предварителни разговори с председателя (Зигмар Габриел) на социалдемократите (СДП), който поиска първо СДП да събере парламентарната си група в петък”, каза победителката в неделния вот Ангела Меркел.
“СДП очевидно ще се чувства по-добре в опозиция и затова ще има силни позиции на преговорите”, коментира базираният в Брюксел Европейски съвет за външни отношения.
"Меркел се нуждае от подкрепата на СДП повече, отколкото те от нея.”
Лидерът на СДП Габриел бе предпазлив: “Меркел трябва да каже какво иска да прави с Германия, какви са целите , какво е готова да договаря.”