Роми от Свиленград отглеждат бежанци

неделя, септември 01, 2013 |

Бежанци от Транзитния център край село Пъстрогор търсят помощ в ромската махала в Свиленград. Там те намират не само храна, но и разбиране.
“Тук намират сродни души. Сигурно защото и ние, ромите, сме малко като тях чужденци в България”, шегуват се мъжете от махалата на Свиленград. Местните се опитват да помогнат на бежанците с каквото могат.
Един от новите обитатели на махалата е Абдулай Муса от Мали. 19-годишният младеж е спортен талант, бивш юношески национал по футбол в страната си. Той избягал от родината си, след като родителите и брат му били убити в бушуващата там гражданска война. 
Муса пребивавал 6 месеца в Пъстрогор, но на 22 юни изтекъл срокът за получаване на статут. Младежът подал молба за удължаване на срока и се заселил за известно време в ромската махала, после поел към столицата - ще обикаля и футболни клубове с надежда да оценят таланта му.
“Въпреки крайната бедност, в която живеят ромите, месечно се събират поне 300-400 лева, с които храним чужденците. Тука сме няколко хиляди души. С 5-10 ст. на човек никой няма да забогатее или обеднее. Но можем да осигурим храна на онези от Пъстрогор, дето редовно идват в махалата”, казват ромски първенци.
Някои от бегълците посещават църквата на католическия пастор Мирослав Шидеров. От там им помагат с храна, дрехи и медицински услуги.
Центърът в Пъстрогор продължава да е пренаселен. Около 430 са сегашните му обитатели, при капацитет от 300 души. В събота и неделя не са приемани нови кандидат-бежанци. Днес обаче се очаква нова голяма група.
Trud.bg