Национална дарителска кампания "Подай ръка, бъди ЕНСАР!"

петък, септември 13, 2013 |

Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България отчитайки своята социална роля и нуждата от нейното развитие, взе решение да организира национална дарителска кампания "Подай ръка, бъди ЕНСАР!". Тя ще продължи от 13 септември до 10 октомври т.г.
            Кампанията цели да протегне ръка на бежанците от Сирия и да подпомогне с това усилията положени в тази насока от страна на държавата. Инициативата е фокусирана главно към събирането на дрехи за деца и възрастни, обувки за деца и възрастни, учебни пособия, бебешки колички, трайни продукти и консерви (в срок на годност и с ясен произход). С оглед на предстоящия празник Курбан байрам, дарения се приемат и под формата на курбани (жертвени животни - цената определена от Главно мюфтийство за 2013 г. е 250 лв.). Кампанията не е с акцент набиране на средства, но желаещите да дарят парични суми не се отклоняват, тъй като средства ще бъдат необходими за обезпечаване на логистиката, на събраните дарения.
            Даренията ще се събират в Главно мюфтийство и Районите мюфтийства. Предаването им ще бъде осъществено чрез координация с отговорните държавни институции.
            Главно мюфтийство призовава цялото общество да откликне с каквото може, за да покажем, за пореден път, че сме добри домакини. А на всеки български гражданин изповядващ исляма мотото на кампанията "Подай ръка, бъди ЕНСАР!", цели да напомни гостоприемството на местното население на град Медина наричано Енсари, което проявило своята щедрост, великодушие и добро домакинство към преселилия се в града им пророк на исляма Мухаммед (с.а.в.) и неговите сподвижници.