Кмет запечата мюфтийството в Хасково

вторник, септември 17, 2013 |


Хасковското мюфтийство е запечатано по заповед на кмета Георги Иванов, а това спъва нормалната му работа. Този сигнал подадоха членове на мюсюлманската общност в града. Освен самия офис, били запечатани и няколко търговски обекта, собственост на мюфтийството, съобщава ''Хасково.нет''.
Мюфтията на Хасково Басри Емин Ефенди е в София и не вдига телефона си, но по информация на хора от близката Ески Джамия, печатите са били сложени поне преди 3 седмици.
Със забрана за достъп са 4 търговски обекта, плюс офиса на религиозната институция.
Основанието за запечатването на обектите е посочено на лепенките - член 223 ал.1 т. 7 от закона за устройство на територията. За да се въведат в експлоатация по новото предназначение, трябва разрешение от главния архитект.
От пресслужбата на община Хасково изразиха учудване от информацията, че мюфтийството е запечатано. При тях заповедта била само за 4-те търговски обекта.
Областният лидер на ДПС и депутат от Хасково Мехмед Атаман не беше запознат в подробности с проблема. В телефонен разговор той каза, че е поискал среща с кмета Георги Иванов за изясняване на различията. Областният управител Кадир Исов пък учтиво заяви, че казусът не засяга държавната администрация. „Гледаме да сме в добри отношения с кмета, той сигурно е прав за себе си, а ние за нас" обобщиха умерения тон от самото мюфтийство.