Вътрешните министри на България и Турция се срещнаха в Анкара

неделя, септември 22, 2013 |

По време на двустранна работна среща на вътрешните министри на България и Турция в Анкара турската страна се ангажира да засили наблюдението и контрола по общата ни граница, съобщи Дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" на МВР.
Днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев бе на кратко работно посещение в Анкара, където разговаря с турския си колега Муаммер Гюлер.
В българската делегация участваха още заместник-министър Пламен Ангелов и директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Захарин Пенов.
Споделено е било общо мнение за кризата в Близкия изток и за рисковете за региона, които тя създава. Обсъдена е била също актуалната информация за миграционния натиск.
Турската страна се е ангажирала да засили наблюдението и контрола по общата ни граница, съобщиха още от МВР.
Постигнато е съгласие да се ускори проектът за спогодба за създаване на смесени патрули.
Двете страни са обсъдили и проекта за спогодба, която ще регламентира създаването на тристранен контактен център между България, Турция и Гърция.
В спешен порядък, до реализирането на българката инициатива за тристранния център и създаването на смесените патрули, е определена точка за контакт в рамките на граничните служби на двете държави.
По този начин ще се обменя информация в реално време, като така ще се облекчи комуникацията и ще се ускори реакцията при установяването на опити за нарушение на границата, се посочва още в прессъобщението.