Станишев: Кабинетът няма първороден грях, а Пеевски е предложение на ДПС

понеделник, септември 09, 2013 |

Делян Пеевски е бил предложен за председател на ДАНС от ДПС. Това най-сетне уточни пред bTV лидерът на БСП Сергей Станишев в отговор на въпрос за първородния грях на кабинета, след който последваха масови протести. 
Станишев обаче отказа да назове кой персонално е предложил Пеевски, а на въпрос дали кандидатурата е на лидера на ДПС Лютви Местан, отговори „разбирайте го както искате”. На въпрос дали правителството е щяло да падне ако Пеевски не се сдобие с високия пост, Станишев беше по-откровен и призна: „Имаше такъв риск”.
Лидерът на левицата обаче не видя „първородни грехове” в политиката на кабинета „Орешарски”. „3,5 г. живяхме при диктатура и България трябваше да се отърси от това”, заяви Станишев, според когото настоящото правителство е под натиск.
„Имаше ясен сценарий за дестабилизация. ГЕРБ беше и остава силова партия. В опозиция не могат да си намерят ролята. Нелепо изглеждат. Все повече икономически фактори се опитват да се възползват от протеста”, каза за пореден път Станишев. Той обаче видя и положителната страна на продължаващите вече близо 90 дни шествия срещу кабинета. По думите му след 3 г. мачкане и газене наистина се е събудило гражданското общество.
„Вече никой не ни страхува”, констатира Станишев, според когото хората, които протестират, са отърсени от „оковите на страха”.
Попитан за редицата спорни, някои от които откровено скандални назначения на кабинета, Станишев коментира, че Георги Христозов например е „много сериозен специалист в енергетиката и никой не оспорва това. Той е автор на ценообразуването за 5% намаление на цената на тока.” Срещу шефа на Българския енергиен холдинг - Георги Христозов, има сигнал, че като лице, осъждано за валутни престъпления, макар и реабилитиран, той има нерегламентиран и недопустим допуск до секретна информация в енергетиката. Станишев не видя проблем в присъдата на Христозов, защото „котката трябва да лови мишки”.

Лидерът на БСП категорично заяви, че премиерът Пламен Орешарски има автономия сам да взима решения, а всеки от министрите разбира от работата си.

Все пак Станишев набеляза и няколко недостатъка на кабинета. Според него има некомуникативност, но пък нямало и чуваемост в медийната среда.

За да го опровергаят, водещите на bTV попитаха какво работи министърът на инвестиционното проектиране. Станишев не даде категоричен отговор, защото ведомството все още се изграждало.

Втората слабост на правителството пък била прекалената търпимост на министрите към некомпетентни хора, които са политически назначения и саботират работата на кабинета.
„Нормално ли е висш държавен чиновник 2 месеца да крие важно писмо от ЕС, засягащо еврофондовете”, попита риторично Станишев, визирайки шефът на фонд „Земеделие”.

Няма перфектни назначения, това не е най-важното”, обобщи социалистическият лидер.

Относно проекта „Белене”, който Станишев усилено коментира в последните дни, той разкри, че фирмата, правила оценка на проекта, е получила невярна информация от предишния кабинет. Срокът за гаранция за технологичното оборудване е 40 г., а бил подаден срок 20 г.
Станишев заяви, че има две политически амбиции – правителството да свърши програмата си и ПЕС да спечели европейските избори.

„Политиката на БСП никога не е била подчинена на нито един икономически кръг. Бойко Борисов се държи като един сърдит човек на средна възраст, а преди изглеждаше като господ, от когото зависи всичко’, каза още Станишев.
Запитан какво за него значи датата 9 септември, той призна: „За БСП днес е голяма дата - даде старт на една много сериозна промяна и модернизация наред с греховете на този период”.