ДПС преразглежда позицията си за проекта „Белене“ - ако е пазарен, ще се осъществи

неделя, септември 08, 2013 |

„Ще бъде направен още един анализ на проекта АЕЦ „Белене". Ако той е пазарен, ще се осъществи". Това заяви пред БНР председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай от ДПС.

Така председателят на ГЕРБ Бойко Борисов загуби залога, който вчера направи във Варна. „Мога да се обзаложа, че Станишев никога няма да получи разрешението от ДПС да строи Белене", каза бившият премиер.
Вчера лидерът на левицата Сергей Станишев се впусна в масирана защита на проекта „Белене". Край Казанлък той заяви, че този въпрос не е приключил, защото е убеден, че този проект е икономически изгоден за България.
В Хасково днес енергийният министър Драгомир Стойнев също не пропусна да каже добра дума за „Белене". Той посочи, че гледа на тези проекти („Южен поток" и „Белене") като инвестиционни, тъй като щели да стимулират икономиката.
"Проектът за АЕЦ "Белене" е "замразен" в Народното събрание и единствено то може да вземе решение дали ще стартираме работата по този проект или не", каза министър Стойнев в отговор на журналистически въпрос.
Днес темата "Белене" коментира и бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев: „Този проект е 20 млрд. и на всички е ясно, че българската държава не може да си го позволи още по-малко тази пролет. Ясно е на всички български граждани, че ние нямаме нужда от тази мощност, защото тази пролет бяхме свидетели на свръхпроизводство. Моето мнение е, че каквото и да прави това правителство "Белене" никога няма да се случи, защото този проект е нереализуем, но ако бъде рестартиран отново ще бъдат направени плащания".