Местан: До евроизборите не може да се очакват и персонални промени в кабинета

вторник, октомври 01, 2013 |

Парламентарната група на ДПС ще отхвърли вота на недоверие, за който гласуването ще е утре.
Това съобщи на пресконференция председателят на ДПС Лютви Местан.
Как ще гласуват опозиционните сили в лицето на ГЕРБ И "Атака" - не мога да се ангажирам с позиция за тяхното поведение. Готови сме за сериозни дебати за освобождане на председателя на парламента Михаил Миков, посочи още Лютви Местан.
Според ДПС ГЕРБ стават все по-неадекватни, защото няма по-неадекватно искане от това - за освобождаване на Миков.
По даването на ход на заседанието в четвъртък г-н Миков не може да бъде уязвим, защото почти цялата група на ГЕРБ беше в залата.
На следващия ден ги нямаше, не се обяви наличие на кворум, и нямаше заседание.
Не е обсъждан вариант за втори кабинет в рамките на това Народно събрание. До евроизборите не биха могли да се очакват и персонални промени в кабинета, съобщи още председателят на ДПС.
"Няма логика партиите, които стоят зад кабинета, да са били заинтересовани от това да няма кворум в парламента. Това е нелогично. Ние сме силно заинтересовани - да има дебати по вота на недоверие и се ангажирах да задам въпрос на премиера и с колегите да предизвикаме нарочни парламентарни дебати", обясни Местан.
"Не може да изтощаваме избирателите с избори до дупка, докато се стигне до еднопартийно общество. Е, няма еднопартийно общество", коментира Местан.
Не можем количествено да измерваме и противопоставяме протестиращите с тези, които подкрепят правителството, смятат депутатът.
ДПС ще отхвърли внесения вот на недоверие и очаквам ясна и консолидирана подкрепа и от другата парламентарна група, която ясно заяви подкрепа за кабинета - "Коалиция за България", каза Лютви Местан.
"Как ще гласуват опозиционните сили в лицето на ГЕРБ и „Атака", не мога да се ангажирам с позиция за тяхното поведение. Кворумът зависи от ГЕРБ и от „Атака". ДПС и Коалиция за България самостоятелно нямаме достатъчен брой народни представители за осигуряване на кворума. Дали ще има заседание, или не, зависи от това дали колегите от ГЕРБ и „Атака" ще се регистрират, ако не се регистрират няма да има заседание", посочи Местан.
"Не може да се прави пряка връзка между това, че изборите в Белене са спечелени от кандидат на БСП, следователно - трябва да се изгражда АЕЦ „Белене". Няма пряка връзка. Проектът АЕЦ „Белене" е отделна, самостойна политическа тема, по която ДПС има ясна позиция - ние оставаме резервирани за проекта „Белене". ДПС остава на позиция против изграждане на АЕЦ „Белене".
Управлението на страната не стъпва на коалиционно споразумение между партиите, които подкрепят кабинета, и в такова споразумение проектът „Белене" не е третиран. Няма драма двете партии, които подкрепят кабинета, да останат на различни позиции. Ние сме ангажирани не толкова с предизборни послания на другата партия, която подкрепя кабинета, както и тя няма как да се ангажира с всички наши предизборни обещания. Поле на общата ни отговорност е програмата на кабинета „Орешарски", коментира още лидерът на ДПС.

0 коментара:

Публикуване на коментар