Кризата с Турция за тировете се разраства

четвъртък, октомври 10, 2013 |


Кризата с товарните превози между България и Турция продължава да се задълбочава. Блокадата при ГКПП Капитан Андреево, предизвикана от турски превозвачи във вторник, продължи и вчера, а за капак трафикът от тирове бе спрян и през ГКПП Лесово.
Пропускаха се само леки коли, микробуси и автобуси.
До редакционното приключване на броя на в. “Труд” снощи тежкотоварният трафик не бе отпушен, макар по обед да се чу, че турските тирове най-после са освободили подстъпите към Капъкуле. Оказа се обаче, че митничарите на турския пункт не работят. Официалната версия на комшиите бе, че имат проблеми със софтуера.
Към 18 часа вчера опашката от камиони пред Капитан Андреево достигна 40 км, съобщи агенция “Фокус”. Пред бариерите на ГКПП Лесово блокираните камиони оформиха колона от около 10 км.
Протестът на турските шофьори е срещу проверките на ДАИ на товарни автомобили. По информация на Министерството на транспорта акцията, която стартира в понеделник, е по линия на TISPOL (Европейската мрежа на службите на пътна полиция).
Турските превозвачи обаче смятат, че акцията е насочена персонално срещу тях. Те се оплакват, че българските власти им налагат солени глоби безпричинно.
За да успокоят ситуацията, със съгласието на министъра на транспорта, от вторник привечер проверяващите от ДАИ бяха спрели да глобяват турските шофьори, а само записваха нарушенията им. Мярката бе предприета с надеждата, че комшиите ще отблокират граничния пункт. Това не се случи - напротив, и ГКПП Лесово осъмна в блокада. Така от сряда на обяд облекченията за турските шофьори отпаднаха и те отново ще бъдат глобявани, ако бъдат хванати в нарушение.
“Турските превозвачи искат българската страна да не извършва контрол над техните камиони. Казали са, че няма да махнат блокадата, докато има коли на ДАИ на границата”, коментира Илиян Филипов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Според него обаче София не трябва да се поддава на “манипулациите от турска страна” и да не се отказва от контрола на превозите.
Решение на проблема на границата се очакваше късно снощи, когато трябваше да приключи поредната българо-турска среща по въпроса.
Засега няма данни какви загуби причинява блокадата.

0 коментара:

Публикуване на коментар