Дервиши от Истанбул идват с магичен спектакъл

вторник, октомври 22, 2013 |

Дервиши от Истанбул идват с магичен спектакъл
Спектакълът “Сема - магичният танц на дервишите” ще събере почитатели на учението на суфите на 24 октомври в Градския дом на културата. Формация към Министерството на културата и туризма от Истанбул, създадена през 1991 година,  пристига, за да изпълни уникалния ритуал пред пловдивска публика. Дервишите ще изпълнят магичния танц на фона на суфи музика на живо. Входът е свободен.

През годините церемонията се е превърнала в символ на последователите на учението на Мевляна, съпроводена от музика и определени правила. Всяко движение носи послание. Дервишите танцуват на кръгъл под, който изобразява Вселената. Що се отнася дрехите, шапката символизира надгробния камък на егото, бялата риза зенне е символ на саваната на егото, а черният плащ - гробът на егото на дервиша. Сема ритуалът съдържа четири части. Преди да започне въртенето, сема участникът сваля своя черен плащ, отърсвайки се от егото, и пристъпва към пречистване. Той скръства ръце на гърди, показвайки обединението с всички същества и божието единство.

По време на гастрола си под тепетата гостите от Истанбул ще посетят ресторант “Пълдин”. Навремето сградата е била позната като Мавлевихане или Дервишки манастир - единственият мюсюлмански манастир от този вид. Комплексът е включвал молитвен дом, зала за ритуални танци на дервиши и жилищни постройки. В края на 9-и век манастирът е изоставен и от него оцелява само ритуалната зала за танци, която е запазена и до днес.

0 коментара:

Публикуване на коментар