Кристалина Георгиева: Aко кажем „България за българите”, подаваме ръка на тези, които казват „Холандия за холандците”

неделя, ноември 03, 2013 |


Да очакваме, че няма да имаме проблем с бежанците догодина или дори след 2-3 години не е реалистично. Да смятаме, че всички те ще намерят път към роднини в Европа - също. Затова трябва да помислим как те сами да си помагат, да се интегрират, така че да не са в тежест на държавата.
Такава препоръка отправи пред bTV еврокомисарят по хуманитарни кризи Кристалина Георгиева, според която за бежанския проблем има само един правилен подход - спокойно дискутиране и разясняване на хората, че избягалите от войната в Сирия хора ще са сред нас поне в следващите 2 години, но няма причина да се плашим от тях. Още повече, че повечето са жени и деца.


Във връзка с трагичното нападение над 20-годишната Вики в центъра на София от мъж с арабски произход, Георгиева подчерта, че този инцидент не трябва да хвърля сянка върху всички бежанци.
„Действително, наред с бежанците от войната, у нас влизат и нелегални имигранти – от Алжир, например. Работа на властите е да разграничат кой е бежанец и кой е нелегален имигрант, както и да преценят дали искаме да му дадем статут или да го върнем. Точно това ни е проблемът. Не приемам ксенофобията като полезна. Над 1,5 млн. българи работят за семействата си от чужбина – ако кажем „България за българите”, подаваме ръка на тези, които казват „Холандия за холандците” и т.н., тоест на тези, които искат да изгонят сънародниците ни от тяхна територия”, обясни еврокомисарят.
Тя уточни, че в момента ЕК преценява какво от нещата, които България иска във връзка с бежанската вълна, могат да се финансират. „Може решението за отпускане на помощ да се случи всеки момент – помощта ще бъде осезаема и няма да е последната, догодина също е предвидена. В Брюксел разбират, че това е нов за нас проблем – че трябва не само да се помогне на бежанците, но и на българите да приемат това като човешка отговорност”, каза още Кристалина Георгиева.
Тя коментира, че е много притеснена от огромното разделение в българското общество, което се задълбочава още повече. „Трябват мостове по големите теми. Няма как една държава да е добре и да е богата, когато хората са в такива сериозни конфликти”.
По темата с удължаването на мораториума върху продажбата на земя на чужденци, комисарят заяви кратко, че „ние сме млада демокрация, правим грешки – важното е тази грешка да бъде поправена”.

0 коментара:

Публикуване на коментар