България ще получи финансова и техническа помощ за бежанците до седмица

петък, ноември 22, 2013 |


До седмица България ще получи финансова помощ от Европейския съюз и техническо сътрудничество от Върховния комисариат за бежанците на ООН. Това стана ясно след срещите на еврокомисаря за реакция при кризи Кристалина Георгиева и върховния комисар за бежанците Антониу Гутериш с премиера Пламен Орешарски в София в петък.
„С върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш обсъдихме различни аспекти на най-важния за нашата страна в момента въпрос – за бежанците”, каза Орешарски след срещата. Той е запознал Гутериш с действията на правителството от лятото насам както и с „решимостта да отстраняваме проблемите и да осигурим защита на сирийските граждани, които търсят помощ”.
„Засилили сме контрола на емигрантите, за да не допуснем хора със съмнителни мотиви в страната”, увери Орешарски.
Той благодарил за оказаната досега подкрепа, а Гутериш, от своя страна, обещал тази подкрепа да продължи.
„На срещата присъстваше и еврокомисарят Кристалина Георгиева, която ни увери, че финансовата подкрепа от общността предстои да бъде отпусната следващата седмица”, разказа българският министър-председател.
В такъв срок в страната трябва да пристигне и технически екип на ВКБООН, който ще има три основни задачи: изграждане на капацитета на Агенцията за бежанците, да се прецезира и опрости процедурата, за да може да ускори процесът за получаване на статут на бежанец, и да се подкрепи правителството в различни аспекти за бежанското общество.
„Ще мобилизираме нашите ресурси и капацитет, за да реализираме най-належащите нужди”, обясни върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.
На срещата присъства и вицепремиерът Цветлин Йовчев, по чиято покана Антониу Гутериш е у нас.
Отворени граници
„Солидарността в Европа е много важна, важно е европейските страни да държат границите си отворени. Сирийското общество страда и заслужава подкрепата ни”, подчерта върховният комисар за бежанците Антониу Гутериш.
„Имаме 2,4 милиона сирийски бежанци в други страни. В Турция в момента има 700 000 бежанци. В Ливан, може би, 25% от населението са сирийски бежанци”, изтъкна той в контекста на необходимостта от солидарност. Гутериш благодари на Георгиева за подкрепата й за действията на съседните страни.
„Идвам от Португалия и си спомням в началото на 90-те години на миналия век, имахме подобна ситуация, спомням си група скинхедс, които убиха африкански имигрант и започна зараждането на расизма, особено към африканските мигранти. Тогава медиите изиграха много решаваща роля обществото да разбере важността на толерантността. Възможно е, в българското общество, да имате едно изригване на ксенофобия, важно е да се обясни, че бежанците са хора, които много са страдали, и имат право да получат солидарността, от която се нуждаят. Много лесно в момента е да се използват негативните чувства, затова е важно медиите да сътрудничат”, подчерта още Антониу Гутериш.

0 коментара:

Публикуване на коментар