Златанова: Необходимо е споразумение между ЕС и Турция

петък, ноември 22, 2013 |

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова изрази загрижеността на българската страна от увеличения миграционен натиск върху държавната граница на среща с турска парламентарна делегация, която е на посещение у нас, съобщиха от правителствената информационна пресслужба. 

Делегацията е водена от Мустафа Йозтюрк, депутат във Великото национално събрание на Република Турция и председател на парламентарната група за турско-българско приятелство. „България разбира нелеката ситуация, пред която е изправено турското правителство по източните граници на Турция и отчита сериозните мерки, които турската страна предприема за овладяването й. Същевременно сме обезпокоени за сигурността на общата ни граница и увеличения миграционен натиск върху България“, посочи Златанова. 

Тя отбеляза и предприетите съвместни българо-турски усилия за разрешаването на проблема. „Настоящата ситуация с бежанския поток показва колко важно е подписването на Споразумение за реадмисия между Европейския съюз и Турция“, изтъкна още вицепремиерът. Като подчерта, че българският народ е познат със своята толерантност, Златанова припомни, че президентът и премиерът на Република България са излезли със съвместна декларация, в която са се обявили срещу всякакви прояви на ксенофобия и омраза. 

От своя страна Мустафа Йозтюрк изрази притеснения от прояви на агресия, с оглед на големия брой турски студенти, които получават образованието си в български висши учебни заведения. 

Заместник-министър председателят подчерта, че България подкрепя процеса на разширяване на Европейския съюз, с оглед на статута на Турция като страна кандидат за присъединяване към ЕС. 

На срещата бе обсъдена и перспективата за засилване на двустранното икономическо сътрудничество между България и Турция. В рамките на 30-минутния разговор Мустафа Йозтюрк запозна вицепремиера Зинаида Златанова и със срещите, които турската делегация е имала с представители на българския парламент вчера и днес. Отправена бе покана вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова да посети Турция.

0 коментара:

Публикуване на коментар