Задълбочава се мистерията около внезапната оставка на Христо Бисеров

понеделник, ноември 04, 2013 |


Задълбочава се мистерията около внезапната оставка на Христо Бисеров от всички ръководни постове в ДПС и в Народното събрание.
Председателят на ДПС Лютви Местан потвърди пред журналисти, че Бисеров се оттегля по лични причини като заместник-председател на Парламента, председател на правната комисия и член на ръководството на ДПС. Той не е споделил какви са те дори пред Местан и Ахмед Доган, но бил категоричен, че нямат нищо общо с политиката. Днес Местан съобщи още, че Христо Бисеров е замразил и членството си в ДПС.

Изненадващо вчера в 3 следобед Бисеров е поискал среща с лидера на ДПС Лютви Местан и с почетния председател на партията Ахмед Доган. Половин час по-късно той ги е информирал, че подава оставка и че решението му не подлежи на преосмисляне.

"Г-н Бисеров заяви, че мотивите му не са политически, не са провокирани от политиката, че мотивите му са строго лични. Той заяви, че на този етап няма да сподели дори с г-н Доган и с мен, като председател на партията, тези лични мотиви. Нямам информация за здравословни проблеми, ако имах каквато и да е информация преди вчерашната ни среща, нямаше да бъда изненадан, аз ви признах, че бях свръх изненадан", коментира Местан.

Бисеров е поискал сам да прецени кога и как да разкрие причините за оставката.

"Вътрешнопартиен конфликт в ДПС няма, оставката не е поискана нито от мен като председател на партията, нито от когото и да е. В този акт не може да се чете нито пряка, нито дори косвена оценка за политиката на ДПС", заяви още председателят на партията Лютви Местан. Той допълни, че оставката не може да е повод за хипотези, че ще последва промяна в политиката на ДПС. "Не очаквайте никаква промяна в курса на политиката на ДПС, нито по отношение на подкрепата към кабинета, нито каквато и да е промяна в междупартийните отношения. Не очаквам никакви сътресения във вътрешнопартиен план", категоричен бе Местан.

Лидерът на ДПС днес обясни, че ще даде своята политическа оценка за работата на Христо Бисеров едва, когато той обяви мотивите за оставката, защото казусът все още не е приключен. И поясни, че в това не трябва да се търсят знаци за конфликт или разграничение.

"Бога ми, това е един от най-утвърдените български политици и най-утвърдените парламентаристи", добави още Лютви Местан.

Извън тази зала коментарите за оставката бяха лаконични.

"Лично решение, не мога да коментирам лични решения", заяви министър-председателят Пламен Орешарски.

"С най-добри чувства съм към него като колега", сподели заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

"Не знам нищо", категоричен бе Йордан Цонев от ДПС.

"Току-така, такъв акт, с абдикация от всички постове, които той имаше в ДПС, не се подава. Явно причините са сериозни", коментира заместник-председателят на ПГ на ДПС д-р Тунчер Кърджалиев.

До сряда ДПС ще реши кой ще заеме постовете на Бисеров като заместник-председател на Парламента и шеф на правната комисия. Местан заяви, че ДПС е в състояние да запълни всеки вакуум, защото инвестира много в свои кадри през последните години.

0 коментара:

Публикуване на коментар