Дядо Коледа измести Христос. „Кока Кола” го създаде и победи Дядо Мраз

вторник, декември 31, 2013 |

Тук-там още проблясват гневни възклицания срещу Дядо Мраз, който бил наложен от комунистическия режим и чрез него бил отстранен традиционният дядо Коледа.
Каква е историята?
Дядо Коледа се налага преди 100-ина години като маркетингов продукт, преди всичко от производители и търговци, които искат да продадат колкото се може повече по Коледа.
Дядо Мраз като съветско изобретение е пълен аналог на западния Дядо Коледа, идеологически почистен, но му липсва и пазарна концепция.
Който държи на историческата истина, нека разрови старите български коледни картички и ще види, че Дядо Коледа почти не се среща. На тях пише „Честито Рождество Христово", а не „Весела Коледа". Елин Пелин и др. писатели имат стихчета и приказки за Дядо Мраз в началото на миналия век, но той не е онзи добър старец с подаръците, а символ на зимата. Дядо Коледа започва да се налага у нас горе-долу по това време, писатели го споменават тук-там и него в стихчета, но манията с подаръците и съвременният му образ още ги няма.
Добрият старец добива популярност на Запад от 20-те и 30-те години, когато „Кока Кола" започва да лансира образа му с коледни реклами. Същото правят и други производители и търговци, които искат да продадат нещо по Коледа. С появата на телевизията митът за Дядо Коледа вече шества неудържимо. Заслуга има и една песен „Дядо Коледа идва в града" (виж тук), която от 30-те години насам става неизменен коледен хит.
Дядо Коледа е създаден от смесица на легендата за св. Никола и холандски, германски и др. легенди за подобен старец, поддържани през вековете от преди християнството. Описан е като стареца, който носи подаръци през комина в една американска поема от началото на 19 век. Впрочем, St. Nicholas/Св. Никола е патрон на моряците, на децата, но и на банкерите и проститутките.
Един карикатурист започва усилено да рисува образа на добрия старец в края на 19 век, това се разпространява по вестниците в Западния свят. А от началото на 20 век Дядо Коледа започва да влиза в рекламите в Америка. Според американците живее на Северния полюс, според финландците – в Лапландия, според датчаните – в Гренландия. Дали митът по-нататък ще се унифицира в този глобален свят, не се знае.
Но тази съвременна легенда за дядо Коледа на 100-ина години някак измести Христос и Рождество. „Весела Коледа" замени „Честито Рождество". Дядо Коледа с подаръците е онова, което вълнува. Него го лансират повече.

Смисълът на този празник е любов, съчувствие, всеки да се замисли за своя Бог и вяра. А някак доминират подаръците и коледното пазаруване. И като индулгенция по-заможните даряват по нещо тук-там, а после забравят до следващата Коледа.

Е-вестник

0 коментара:

Публикуване на коментар