Касим Дал: Луди хора трябват на България. Идеалисти

четвъртък, януари 02, 2014 |

С КАСИМ ДАЛ разговаря ЕМИЛ СПАХИЙСКИ 
- Все ми се иска да започнем с нещо веселяшко. Къде е господин Христо Бисеров?- (Смее се.) Де, да беше веселяшко. Въпросът не е за Бисеров, а за случката. За мен казусът е показателен за управлението на страната.
- Защо? Защо никой не разбра какво точно се случва във вашата бивша партия - ДПС?
- Никой не разбра какво се случва в държавата. Още по-странно е, че хората, които по закон трябва да са информирани, не знаят. Една събота гледах господин президента (Росен Плевнелиев - б.р.) и той каза нещо, което ме втрещи. Той призна, че нищо не знае по този случай. А по закон той трябва да бъде информиран при това един от първите. По-странното е, че и другите твърдят същото - не знаят. Вие ме питате къде е Христо Бисеров. Аз, обикновеният гражданин, откъде да знам?
- Знаете какво ви питам?- Знаете какво ви отговарям. Тук не става дума за личността на Христо Бисеров, а за начина по който се управлява държавата. Този случай най-ясно показва, че нямаме държава. Има една, може съвсем ясно да се каже, мафиотска структура, която си е отвоювала държавата от гражданите и управлява държавата по собствен си начин.
- Това, което казвате, не е ли поредният страх, който се внушава на българите. Напоследък много ги плашат. Турският премиер Ердоган, когото вие познавате прекрасно, извади от бутилката духа на Османската империя. Бежанците надигат вълна от недоволство и национализъм. Говори се за атентатори, дето вървят с бомби из София... Кой е най-големият страх у нас?- За съжаление всичко случващо се - тези кампании, за които говорите, са свързани с управлението на страната. Тези хора, които дърпат конците ще използват всичко, което им хрумне само и само да останат на власт. А най-лесният начин е крайният национализъм, нетърпимостта към другия, защото, когато има огромна икономическа криза, много е лесно да посочиш виновника в лицето на другия, различния. Когато хората се борят за своето оцеляване, много е грубо да си играеш с техните страхове.
- Все пак речта на Ердоган не подразни само българите, но и доста балкански държави. Как тълкувате вие речта му?- За съжаление у нас коментират предимно такива хора, които дори не са виждали речта на Ердоган в оригинал. Ние сами се въвличаме в такива сценарии на конспирацията. Нищо общо няма това, което е казал Ердоган и това, което се коментира у нас.
- Понеже вие сте чули речта в оригинал, може ли да обобщите какво точно каза Ердоган?- Вижте, първо не бива да забравяме, че това е митинг на партията му за предстоящите местни избори, на които той представя кандидатите си... Посланието му е, че ние всички на Балканите имаме обща история...
- Има няма 5-6 века...- Да, така е. Но можем ли да живеем само с историята? Можем ли да живеем само със страховете от историята. Трябва да спрем с това и да гледаме напред. Въпросът, който трябва да ни вълнува, е "Какво можем да спечелим от Турция?" Ние имаме една държава на южната си граница, в която, искаме-не искаме, живеят най-малко 500 хиляди български граждани. Искам дебело да подчертая това български граждани и ние трябва да използваме това. Турция е в икономически подем. В света е само след Китай по развитие. Само в европейската част има пазар от приблизително над 30 милиона души. Има толкова много неща, които можем да направим с Турция. Започват инфраструктурни проекти за десетки милиарди евро - трети мост между Европа и Азия, втори тунел под Босфора, огромен плавателен канал. Всички отиват да вземат своя дял от бизнеса, включително и гръцки фирми. Ние, вместо да се борим за своето място на този пазар, се дърлим за история. Та ние живеем в 21-и век! Такива теми за историята не би трябвало да са водещи.
- Може ли Реформаторският блок да бъде алтернатива въпреки проблемите, с които се създаде?- Аз вярвам в това. Споразумението вече е подписано. Сега трябва да дадем ясни послания на хората, че сме готови да поемем отговорност за създаването на нови правила. Ние трябва да отвоюваме държавата от ръцете на мафията.
- Защо не се получи тази химия между реформаторите и протеста от улицата?- Ето, това също е част от тактиката на тези които управляват - да разединяват тези, които са заплаха за тях. Аз не случайно казвам, че нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. За съжаление ние, въпреки общите си цели, не можем да се обединим по най-важните точки. Например, че час по-скоро това правителство трябва да си върви. Трябва ясно и категорично да слезем по областни градове и общини и да обясним на хората какво искаме и какво правим - не през медиите, а лично. Този план, който ние предлагаме е реален. Искаме мандат от две години, за да изпълним тези радикални реформи.
- Кои са тези реформи?- И в икономиката, и в образованието, и в здравеопазването. Положението е трагично. Нацията ни, без преувеличение, умира. Топи се. Въпросът, който ние поставяме, е: може ли сегашното управление да проведе тези реформи, които трябва да спрат разпада на държавата? Не! Те нито могат да правят радикални реформи, нито елементарни реформи. Вижте, че един избирателен закон не могат да направят така, както обществото иска. Управляващите няма да приемат исканията нито на студентите, нито на гражданските организации.
- Как оценявате извинението на Сергей Станишев за възродителния процес на общия митинг на ДПС и БСП?- Това е толкова отвратително, че не искам да го коментирам. Аз съм един от хората, който е бил по затворите заради възродителния процес и се почувствах отвратително. Агент Павел се прегръща с не-знам-си-кого. Какво извинение? Кой е искал такова извинение от този човек?
- Кое е недоизказано в нашето общество по възродителния процес?- Нито един няма осъден по този процес. Така са заложени нещата, че няма как да има процес. А виновниците са ясни. Кой не знае как и кой е взел решението? Не са доизказани нещата за Родопите. На места са сменяни имената по 3 - 4 и повече пъти. Забранявана им е религията, дрехите. Как можеш да се страхуваш от дрехите на човек? Затова казвам, че те бяха лоши актьори на трибуната. Сергей Станишев е историк, а не познава историята, народа си.
- Какво точно не познава?- Ето, той поиска извинение от българските турци. А от помаците? Нима те не са били жертва на възродителните процеси там? А тези хора са пострадали най-много.
- ДПС етническа партия ли е?- За съжаление в този си вид ДПС не е дори партия. Това е една корпорация за натиск, рекет (когато се налага) и упражняване на влияние. Ние затова напуснахме ДПС, защото не остана никаква кауза. Нищо. Идеите, които имахме през 90-те години умряха отдавна.
- Припомнете какви бяха идеите?- Човешките права. Да се защитава обикновеният човечец, угнетеният, най-изстрадалият. До един момент тези идеи се защитаваха. После какво стана - жертвата се прегърна с палача. Като излязоха и досиетата, видяхме целия сценарий. За съжаление ние участвахме, но ние не сме писали този сценарий. Видяхме, че всичко е било планирано, за да се стигне до днес, когато цялата страна се управлява от една клика. Това е била целта. Ако се върнем назад и анализираме ролята на ДПС, толкова грехове има към това не-случване и на реформи и на справедливост... Особено за възродителния процес. Напротив, ние сме ги замитали и затова сега стигнахме дотук.
- Можете ли да бъдете алтернатива на днешното управление, без участието на ГЕРБ? При какви условия бихте действали с тях?- Не само с ГЕРБ трябва да си съдействаме по първата точка от дневния ред, ние всички трябва да се обединим. Когато дойдат предсрочните избори, тогава всяка политическа сила нека отиде със своите послания и с програмата, която е начертана. Когато става дума за ГЕРБ, веднага трябва да кажем, че за ГЕРБ гласуваха 1,1 млн. души. Никой политик не трябва това да забравя.
- Не губите ли време? Възникват нови популистки партии и те вече набират голяма сила. Докато вие се наумувате, лудите няма ли да се налудуват?- За съжаление в България не са останали луди. На България трябват такива хора - мисионери. Тези отгоре се опитват да отчаят всички. Искат да им кажат, че няма алтернатива, а ако не им харесва да си ходят от България. Не, ние ще останем тук и ще се борим. Реформаторският блок е това - хора пълни с идеи, хора които искат да променят страната си към по-добро.
- ДПС и "Атака" скачени съдове ли са?- Категорично! Видяхте ли как си подаваха топката при гласуването на мораториума за земята. ДПС стана най-европейската партия.
- Когато сте създавали ДПС, вярвали ли сте, че някой ден партията ви ще управлява заедно с наследниците на БКП и националисти?- Никога! Никога! Аз съм вярвал, че ДПС ще управлява, но не в този вид, в тази конфигурация. Идеите, които бяха заложени в движението обаче бяха да се прегърне целият български народ. И там имаме различие ние с тях. Кой как разбира българския народ.
- Вие как го разбирате?- Това е съвкупност от етносите, които представлява. Това е букетът, цветята на нацията... А какво се случва сега? Агентите на ДС начертаха този път и ако някой мръдне нещо, веднага започваме да се занимаваме с вярата на този, с облеклото на втория, с езика на третия. А всичко това представлява българския народ. Кого делим и за какво делим?
TRUD.BG

1 коментара:

Анонимен каза...

Kasim bratced, seni de gorduk ne yaptin secimlerde. Konusmak ayri yapmak bambaska bir sey.

Публикуване на коментар