Главният мюфтия: Религията винаги е била при хората, важно е религиозните хора да слязат при тях

неделя, януари 12, 2014 |

"Битка за имоти не водим, но си държим на правата, които ни дават законите и Конституцията да си възстановим тези, които са били наши", каза днес по БНТ главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той беше категоричен, че всички искове за т.нар. вакъфски имоти за базираме на нотариални актове и документи.

В отговор на въпрос, Хаджи посочва, че мюсюлманското вероизповедания има много имоти, но няма финансова възможност да водят дела за всички. Така са били избрани няколко джамии, на база анализ.

В отговор на въпрос, главният мюфтия посочи, че в Кюстендил има мюсюлмани, макар и малко, което оправда искане за връщането на собствеността на тамошната джамия. "Освен това Кюстендил е почти на границата с Македония, получавам много критики от хора, минаващи през България, че няма къде да се помолят, докато пътуват, уточни той.

Според д-р Мустафа Хаджи, Турция няма нищо общо с процеса на искане на връщане на имотите. "Мнозинството не е притеснено. Притеснени са малка част от хората, в това число някои кметове, защото се придава политически привкус", каза главният мюфтия в отговор на въпрос.

Той посочи, че България няма проблем с радикалния ислям. "Религията винаги е била при хората, важно е религиозните хора да слязат при тях", каза д-р Мустафа Хаджи. В заключения главният мюфтия обобщи, че там където свършва религията, свършват човешките ценности. 

0 коментара:

Публикуване на коментар