Отложиха делото за вакъфските имоти, запалянковците не отлагат протестите

петък, февруари 07, 2014 |

На фона на протести под възгласи „Долу ДПС" Окръжният съд в Пловдив отложи делото за вакъфските имоти в Пловдив за 11 април.
Днес повече от 1000 футболни привърженици протестираха в града под тепетата срещу имотните претенции на Главното мюфтийство към общински имоти в града.
Става дума за четири имота - Баня Старинна, сграда срещу Водната палата, паркинга при съда и турските гробища. Общината изцяло оспорва иска на Мюсюлманското вероизповедание като недопустим.
Минути след началния час на делото в 10:00 часа пред съда вече се бяха събрали повече от 1000 протестиращи фенове. Сред тях имаше представители на агитките на Ботев, Локомотив Пловдив, ЦСКА и Левски.
Младежите разпънаха огромен транспарант, на който пише „Земята българска - един камък не даваме". Виждат се още лозунги „Изтървем ли България, изтървали сме всичко", „Да спрем ислямизацията в България", „Земята на Ботев и Левски отново е робска земя" и други.
След като два часа държаха под обсада Съдебната палата, протестиращите, към които се присъединиха и граждани извън футболните агитки, пяха патриотични песни, рецитираха стихове на Ботев, скандираха срещу ДПС, хвърляха бомбички и палиха димки. В съдебната зала присъстваха и публични личности. Павел Чернев беше дошъл като „заинтересован български гражданин", както сам обясни и остана до края.
Малко по-късно феновете блокираха бул. „6 септември", като полицията отцепи движението на двете кръстовища „Цар Борис Трети Обединител" и „Руски".
Организаторите на протеста от Сдружението на футболните привърженици съобщиха , че каузата им е за историческа справедливост и няма партийна ангажираност.
От мюфтийството, уточниха, че в страната има 26 дела за имоти и не смятат да оттеглят исковете си за тях. „Няма да се откажем от исковете, но имаме нагласата за диалог с общините по конкретните казуси", каза главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов.

Междувременно създадената организация на футболни фенове на различни отбори ще повтори протестната проява на 14 февруари, когато Апелативният съд в града под тепетата ще гледа делото за Куршум джамия в Карлово.

0 коментара:

Публикуване на коментар