Само в подписките на ДПС няма фалшиви подписи

четвъртък, април 17, 2014 |

Повече от 250 жалби за фалшифицирани подписи бяха подадени в Централната избирателна комисия (ЦИК) до вчера следобед. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че около 1/3 от тях не съдържат 3 имена и други идентифициращи данни за жалващите се и са изпратени от електронна поща. “Постоянно постъпват - по електронен път или в деловодството”, каза Нейкова. Комисията ще препрати на прокуратурата жалбите, заведени в деловодството.
Общо 20 граждани, сред които и омбудсманът Константин Пенчев, са подали жалби в прокуратурата, защото личните им данни са употребени в партийните подписки, съобщи обвинител №1 Сотир Цацаров. Той уточни, че още не му е останало време да провери дали той и негови близки не са в списъците.
“По всяка една от жалбите ще бъде извършена проверка дали е извършено документно престъпление”, каза Цацаров. Той обаче смята, че прокуратурата няма отношение по въпроса дали дадена партия или коалиция е регистрирана законосъобразно. Обвинителите трябва да установят частите от списъците с фалшиви подписи къде и от кого са събрани и по какъв начин са сглобени след това.
Само сред подкрепящите ДПС няма фалшиви подписи, а при БСП и при ГЕРБ има малко, научи “Труд”.
ЦИК също нарушава закона, смята Венцислав Караджов, който бе избран във вторник за председател на Комисията за защита на личните данни. Причината е, че софтуерът на сайта на ЦИК дава възможност на всеки да провери произволно ЕГН без допълнителна защита, въпреки че това задължение бе вменено на ЦИК от новия Изборен кодекс. От ЦИК обаче смятат, че отговорността е на партиите като администратори на лични данни. Караджов каза, че комисията ще заседава в четвъртък сутринта, след което ще стане ясно какво точно ще бъде предприето.
ЦИК също ще направи законодателно предложение след изборите за Закона за личните данни - да се регламентира по-ясно редът за събиране на подписки. 

0 коментара:

Публикуване на коментар