Разбиха канал за наркотрафик от Турция през България

вторник, април 22, 2014 |

Канал за износ на 90 кг таблетки псевдоефедрин, използван за производството на метамфетамин, е пресечен при полицейска спецакция, проведена в Нови пазар. Това обяви на брифинг в сградата на Областна дирекция на МВР (ОД на МВР) в Шумен главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
Задържани са общо петима души – трима от Нови пазар и двама добричлии, като при проведената операция с участието на Окръжна прокуратура - Шумен са извършени обиски на четири автомобила и два имота – къща в Нови пазар и имот в местността „Станата”.
Задържаните – Емил Митков Асенов, Елзер Мустафов и Мартин Янев Мартинов от Нови пазар и Росен Ников и Асен Росенов от Добрич, са действали в съучастие, като таблетките „CIRRUS” били купени от съседна Турция.
Акцията е проведена на 19 април, като разработката е от няколко месеца, посочи главният секретар на МВР. „Когато са събрани достатъчно данни е уведомена Окръжна прокуратура – Шумен. Таблетките са взети от Истанбул за около 4-4.50 лв. блистера, а се продават за около 12 лв. С проведената операция е предовратена възможността прекурсорите да минат територията на ЕС, да се произведат съответните количества метамфетамини и да се генерира съответният финансов ресурс от престъпната дейност”, каза Светлозар Лазаров.
По негови думи, ако иззетите при спецакцията таблетки псевдоефедрин са били успешно изнесени зад граница, след направата на метамфетамин и пласирането на дребно, гарантираната печалба е за милиони левове.
Главсекът на МВР оповести, че забранените за продажба в ЕС таблетки задържаните са внесли през Граничния контролно-пропускателен пункт Лесово, като превдоефедринът е бил предназначен за Полша.
Пратката обаче е била открита в къщата на новопазарчанина Емил Асенов, като благодарение на съвместните действия на полицията, Окръжна прокуратура – Шумен и координацията с ГД „Национална полиция”, е пресечена възможността трафикът да се реализира.
„В момента този трафик - от Турция през България за страни от Западна Европа, е хит. Основната превенция и противодействие на този тип престъпна дейност е пресичането на възможността прекурсорите да стигнат до съответните производители”, каза Светлозар Лазаров.
Той оповести, че петимата задържани са създали организация за прекарването на таблетките псевдоефедрин. Количеството е закупено на 12 април от Истанбул, известно време забраненото вещество е стояло в съседна Турция, след което е внесено с лек автомобил.
Организатор на канала е 40-годишният Емил Асенов - Байчото от Нови пазар, като на петимата замесени в престъпното деяние, са повдигнати обвинения.
В момента Шумеснкият окръжен съд гледа мерките за неотклонение на задържаните.

0 коментара:

Публикуване на коментар