Турските авиолинии ще летят вече и до Варна от 21 май

сряда, април 16, 2014 |

Много е вероятно скоро България да бъде включена в проекта за Трансанадолски газопровод, известен още като ТАНАП.
Това заяви турският посланик Сюлейман Гьокче пред Атлантическия клуб след лекцията си  „Турско-българските отношения
през XXI век”.
Съвсем наскоро минисстърът на икономиката Драгомир Стойнев подписал с турския си колега Меморандум за разбирателство. Той предвижда транспорт през Турция за Европа на газ от Азербайджан.
"ТАНАП ще означава стабилност на цените и доставките, както и диверсификация на източниците", каза посланик Гьокче. Същевременно Турция продължава да работи заедно с Русия по проекта "Южен поток" именно заради диверсификацията, допълни дипломатът.
Решение за изграждане на интерконекторна газова връзка между България и Турция е взето при посещението на турския министър на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз у нас през януари. Според споразумението всяка една от страните ще изгради газовата връзка на своята територия. При предпроектното  проучване ще бъдат уточнени всички технически аспекти на проекта, цената му и ще се търси  възможност да бъде осигурено европейско финансиране. 
Целта на проекта е да даде алтернатива за доставки на газ до България при все по-несигурното бъдеще на количествата руско синьо гориво, идващи от тръбата през Украйна. Все по-мъгляво е и бъдещето на проекта "Южен поток", който има опасност да бъде замразен при нова вълна от санкции срещу Кремъл. 
Газовата връзка с Турция вече бе определена от Европейската комисия като един от проектите от „общ интерес”.
Три бяха основните теми, върху които посланикът се спря по време на лекцията си.
Първата бе за външната политика на Анкара. Тук винаги има стремеж да бъде търсен балансът между сигурността и свободата. Ако сигурността е добра за една отделна страна, тя е добра и за всички други. Турската външна политика е ориентирана към визията, а не към кризата. Тя е проактивна, а не реактивна. Дипломацията систематизира действията на страната, а не действа само в една посока.
Втората тема бе Балканите. Турция е разположена в този регион и именно по тази причина той е сред нейните приоритети. Затова страната е участвала в мироопазващите мисии в Босна и Косово.
Българо-турските отношения бяха третата тема на лекцията. България и Гърция са най-важните от всички съседи на Турция, изтъкна посланик Гьокче. Причина е, че тези две държави са партньори на Анкара в НАТО, а също така и в ЕС, към който страната се стреми. И това ги прави различни от останалите съседи.
И търговските, и политическите ни връзки са отлични, каза още посланик Гьокче. Той изтъкна, че турските инвестиции у нас за 2013 г. са били 2 милиарда евро. В страната ни действат активно 1500 компании от югоизточната ни съседка, която в момента е 17-а икономика в света и шеста в Европа.
Най-голямата единична инвестиция в България е турският завод "Тракия глас" в Търговище. Той е на компанията "Шишеджам" и е най-големият завод за плоско стъкло в Европа.
Преди лекцията председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси обяви посланика Сюлейман Гьокче за свой адаш.

"Често съм си мислил, че много конфликти идват от това, че не си познаваме културите и имената. И Соломон, и Сюлейман означават "обичащ мира". Значи и двамата с посланика се казваме Любомир. И ако повече хора по света знаеха, че имената Соломон, Сюлейман и Любомир значат едно и също нещо, със сигурност конфликтите щяха да бъдат много по-малко", допълни Паси.

KLUB Z

0 коментара:

Публикуване на коментар