Плевнелиев: България трябва да бъде мост за инвестиции между Турция и Европа

петък, август 29, 2014 |

В деня, в който Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като първи пряко избран президент на Турция, българският държавен глава Росен Плевнелиев направи коментар за отношенията между България и Турция. Плевнелиев присъства днес на церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган.

"Дневник" публикува пълния коментар, предоставен от прессекретариата на държавния глава:

Господин президент, в каква посока ще се развиват отношенията между България и Турция?


- Турция е добър съсед и стратегически партньор за България. Турската икономика се развива изключително динамично в последното десетилетие. Това е един бързорастящ пазар, където българските стоки, услуги могат да намерят своята реализация. Тогава когато говорим за икономическите трудности от гледна точка на проблемите, които имаме с някои пазари, тогава, когато говорим колко е важно да диверсифицираме и да подкрепим усилията на българската икономика и предприемачи, за да могат да продават своите продукти в различни държави и региони, трябва да си даваме сметка, че Турция не е просто само един огромен пазар и бързоразвиваща се икономика, Турция е и разпределителен център за търговия, инвестиции в една много широка част от нашия регион и по света.

Именно затова аз съзнателно и заедно с подкрепата на българската външна политика и на не едно българско правителство се опитваме да надградим българско-турските отношения. Да изграждаме нови инфраструктурни проекти – например магистрала "Марица", планираме свръхскоростен влак, който да свърже Пловдив и Истанбул. За това нещо вече част от елементите са в строеж. Виждаме новия тунел, който беше построен под Босфора с визия и огромни инвестиции, и искаме да може свръхбързият влак да стигне и до България. Това ще позиционира България и като център за една много по-широка търговия между Европа, Турция, Близкия изток и Азия като цяло.

Искаме също така да видим повече турски инвестиции в България и повече български инвестиции в Турция. Поставихме си много амбициозни цели заедно с министър-председателя и президента на Турция да можем да удвоим стокооборота в следващите няколко години. Това е изцяло в интерес на българската икономика. Ще създаде работни места и икономическа перспектива.

А какво е мястото на Турция в желанието на България да диверсифицира газовите си доставки?

- България плаща много висока цена за това, че зависи от един доставчик и от една тръба. Стратегическо решение на българската държавност е да диверсифицираме източниците на газ и на всякакви други енергийни доставки. Турция е изключително важна за нас именно защото ние имаме стратегическата цел да диверсифицираме доставките. На 20 и на 21 септември аз ще бъда заедно с новоизбрания турски президент, заедно с гръцкия президент заедно с президента на Азербайджан, на Албания и на много други държави в Баку, където заедно ще направим първата копка на Трансадриатическия продуктопровод. България има вече сключен меморандум, когато е готов този проект, да можем чрез газовата връзка България – Гърция да купуваме така необходимия за нас газ, за да можем да диверсифицираме доставките.

Това е постижение на българската държавност, но ние искаме да разширим още повече. Ние можем да купуваме през Турция не просто само азербайджански газ, но и в бъдеще ирански, а защо не и от Катар и от други доставчици, тъй като Турция разполага със съответната инфраструктура за това.

Газовият интерконектор България - Турция ще доведе до много по-висока енергийна сигурност за България и това ще бъде предпоставка за фабрики и инвестиции. Но не е само това. Ние си даваме сметка, че българската енергетика произвежда два пъти повече ток, отколкото имаме нужда за вътрешния пазар - на кого ще изнасяме? И как да направим така, че да имаме дългосрочни коректни договори, за да можем да отворим перспектива и пред българската енергетика. Именно затова отново ни трябва турската държава, която е един огромен пазар, където имат нужда от ток, от всякакви енергийни продукти и услуги, и България тук може да бъде един добър партньор и доставчик.

Но всичко се базира на доверие. И днес аз съм тук, когато се създава новото турски правителство, когато новият турски президент, директно избран от народа, влиза в своя първи ден да служи на народа. Аз съм тук заедно с много президенти, министър-председатели, министри от региона, от Европа, от света, именно за да може да положа още една основа на нашето добро разбирателство, сътрудничество и добросъседство. Когато има повече доверие, тогава ще има със сигурност и повече инвестиции, и повече икономическо развитие.

България трябва да бъде активна. Много президенти от европейски държави ме питат как вие използвате близостта си с толкова динамичен пазар, какъвто е турският? Вие имате потенциал, ние го нямаме. Вярвам, че е време по един равнопоставен и коректен начин, като добри съседи и партньори, да използваме този потенциал, за да се обърнем към една бързоразвиваща се икономика, един голям пазар, един добър съсед, доверен и, разбира се, инвеститор, който може също да помогне за инвестиции в България.

Освен в енергетиката в кои други икономически сектори виждате потенциал за увеличаване на търговско-икономическите отношения?

- Българските туристически компании отдавна са информирали и мен, и администрацията в различните министерства, както и Министерския съвет колко важно би било да можем да създадем общи туристически пакети между България и Турция. Турция е световен лидер в туризма. Там повече от 20 млн. туристи на година посещават тази страна, но трябва да си даваме сметка, че тези 20 млн. туристи са просто на границата с България. Как да направим така, че да стигнат и до България, да оставят парите си и тук?

Трябва да си даваме сметка, че Турция започна изграждането на най-голямото летище на планетата, което планира над 150 млн. посетители на година да минават само през новото летище на Истанбул. Но всъщност това ново летище и най-голямо на планетата ще бъде много близо до българската граница. Как искаме да използваме и този потенциал? Как искаме да направим така, че турските туристи – богатите и средната класа на Истанбул, да карат ски в българските зимни курорти? Как да направим така, че турските бизнесмени да позиционират част не просто само от операциите и инвестициите за България, но и инвестициите си в Европа? Даваме ли си сметка, че днес Турция инвестира стотици милиарди в европейски държави и в европейски компании и това би могло да се случва, а България да играе мост.

И това е голямата тема за мен – България да бъде врата, да бъде мост за руски, за турски, за китайски инвестиции, за катарски инвестиции в Европа, а не просто само да се опитваме да правим нещо на двустранна основа. Даваме ли си сметка, че имаме проблем от гледна точка на логистиката и на транспортните услуги. Но логистиката за България е една традиционна индустрия. И само заедно с турските колеги можем да направим така, че да намерим дългосрочно решение за стотиците хиляди курсове на десетките хиляди български камиони, които през Турция извършват услуги за европейски компании, доставки и поръчки в цяла Азия.

Трябва да работим за доверие, за разбирателство, за партньорство, за инвестиции, за търговия. Всичкото това се постига, когато надграждаме, и аз като президент искам да бъда символ именно на това – ще надграждаме българско-турските отношения. Това е важно и създава перспектива.

0 коментара:

Публикуване на коментар