Българските светини в Истанбул – в дълъг ремонт

събота, август 30, 2014 |

Ремонтът на желязната църква „Св. Стефан" в Истанбул продължава вече трета година. Храмът е затворен както за богослужения, така и за туристически посещения. 
Желязната църква е пряко свързана с борбата за църковна самостоятелност на българите. Сградата е обявена за паметник на културата в Турция.
В 14-милионния Истанбул има само 3 български православни храма. Най-старият е "Свети Стефан”. Общината в Истанбул го ремонтира, като след започването на работата, състоянието на църквата се оказало по-сериозно от очакваното. Наложило се цялата метална конструкция да бъде повдигната с крик.
Вероятно строежът няма да приключи и догодина. Дотогава основният молитвен дом на българите остава параклисът "Св. Иван Рилски" на Екзархийския дом.
Секретарят на православната общност разказва, че българската колония някога е надхвърляла 50 хиляди души. Сега са само 500 и трудно се справят с поддържането на българските светини сами.
Аргир Лалков от Българска екзархийска фондация - Цариград ни развежда из Екзархийския дом, купен по инициатива на екзарх Йосиф.
Запазена е автентичната каса на църковното настоятелство: „Шест ключове виждате, обаче единият е фалшив. Без да се съберат петимата настоятели, всеки има по един ключ, касата не може да се отвори”.
Тук е заседавал и Светия Синод до преместването си в София.
Ремонтът в Екзархийския дом е финансиран от България. Парите, обаче, вероятно ще свършат през ноември.

0 коментара:

Публикуване на коментар