Борисов и Ердоган си говориха по телефона за проблемите на региона

сряда, март 25, 2015 |

Премирът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ергодан ще проведат двустранна среща за енергийната ефективност и енергийните проекти в региона.

Двамата са се уговорили срещата да бъде проведена в близко бъдеще по време на телефонен разговор във вторник вечерта, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Двамата са дискутирали вътрешно-политическата обстановка в двете страни в контекста на новите предизвикателства на международните отношения и регионалната сигурност. Борисов е изказал своите съболезнования и дълбоко съчувствие към семействата на загиналите турски граждани в авиокатастрофата над френските Алпи.

По време на посещението на президента на Русия Владимир Путин в Турция през декември 2014 г. беше обявено спирането на проекта "Южен поток" и беше подписано споразумение за построяването на нов газов тръбопровод по дъното на Черно море между Русия и Турция. На така нареченият "Турски поток" се гледа като на заместител на оригиналния проект. След съобщението на Путин, премиерът Борисов започна да развива идеята за създаването на газов хъб на територията на България.

Борисов към Ердоган: "Задръжте кораба"

Два кораба ни се губят. Влизайки в нашите териториални води, са изключили системите. Това казва премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на правителството,.
„За единия снощи имах дълъг разговор с колегата Ердоган, специални поздрави на всички на българското правителство, Дани Митов ми превеждаше, не искам да принизя ролята му на външен министър, но е и най-сигурен, а разговарях и по много теми, свързани с външната политика. И веднага – единия кораб ни го задържаха на Турция, нямат никакви документи какво са правили насам в нашите териториални води. Другият сега се обяснява“, коментира премиерът.

Изведнъж се оказва, че два кораба, влизайки в нашите териториални води, изведнъж загубват всякаква връзка. Три дена никой не ги търси. Нашата гранична полиция вместо да обяви тревога за бедстващи хора – за мен те са потънали тези кораби като ги няма три дена на радарите – имаме катери, имаме „Пантер“-и, имаме чудеса там!

Борисов коментира, че е възложил на главния секретар на МВР всички граничари, които са били на работа,

„тъй като имаме такъв център за следене на всички движения в морската ни територия, свързана с Шенген, уникален – космически център“,
всички, които са били на смяна тогава, да бъдат проверени и ако се докажат нарушения, да бъдат дадени на прокурор.

„Защото те какво правят? Допрат се двата кораба, прехвърлят горивото, разпръснат се и хайде, след това в така наречените ведомствени бензиностанции„, коментира Борисов и нарежда на министъра на транспорта Ивайло Московски да извърши проверка.
Единия кораб го задържаха. Сега да видим тези капитани на кораби, тези екипажи – Московски също да провери. Три дни корабите не са се обозначили!

Коментарите на днешното заседание на правителството бяха свързани с увеличените приходи в хазната с 820 млн. лева, спрямо същия период за миналата година. По думите на Бойко Борисов това се дължи преди всичко на работата и борбата срещу корупцията и контрабандата.

0 коментара:

Публикуване на коментар