Рушен Риза: Не чакайте трусове в ДПС, всички структури са здрави

петък, януари 22, 2016 |

- Г-н Риза, в последния месец обиколихте повечето структури на ДПС, разговаряхте с хората си по места - как приемат те сътресението, което преживя ДПС покрай изключването на Лютви Местан и отцепването на хората му?
- За две седмици обиколихме с колегите почти всички структури и с гордост мога да твърдя, че проблеми в партията ни няма. На много места дори е имало очаквания, че нещо ще се случи, защото в партията се коментираше отношението и поведението на Местан.
Имаше много въпроси от структурите ни, но не и проблеми заради Местан. Хората бяха притеснени от внушенията, че се прави опит вътрешнопартиен проблем да се представи като национален, дори като глобален. Бяха
притеснени, че
ДПС по някакъв
начин се
противопоставя
на държавата Турция,
че трябва да избираме между Турция и Русия. Няма как да поемем курс към Русия, това е абсурдно. Никой не може да отрече ролята на ДПС при присъединяването ни към ЕС и НАТО. България е член на най-силния действащ политико-военен съюз, както и на един от най-успешните проекти за икономическо сътрудничество в лицето на ЕС въпреки предизвикателствата, пред които е изправена напоследък. Ние осъзнаваме, че всяко залитане в друга посока ще нанесе огромни поражения на страната ни. Ние не сме изправени пред подобен избор - нашият избор не е Русия!
Ние имаме силна емоционална връзка - много наши роднини живеят в Турция, има много хора с двойно гражданство. ДПС е в традиционно добри отношения и с изселническите организации, имали сме много съвместни проекти, свързани с култура.
Затова структурите ни възприеха много добре моето посещение на конгреса на втората политическа сила в Турция - Републиканска народна партия, начело с Кемал Кълъчдароглу, където получихме подкрепа и беше заявено желание за бъдещи съвместни действия - между структурите ни, младежката и женската организация, посещения, обмяна на идеи.
- Казахте, че структурите ви са имали очаквания, че Местан може да бъде отстранен - от какво са били предизвикани те?
- Структурите ни поддържат контакт с централата и са наясно с много неща. Неговата надменност, вземането на еднолични решения, неизпълнението на дадени обещания, липсата на чувствителност към структурите, проблемите на нашите хора... В последните 3 г. това се трупаше като напрежение.
- Вие бяхте част от това ръководство - след като напрежението е тлеело от 3 г., защо мълчахте и не взехте мерки да отстраните Местан по-рано?
- Ние много пъти сме го обсъждали помежду си, коментирали сме го и с почетния председател. Особено когато се стигаше до решения, които ни се струваха нелогични поради липсата на информация и дебат и които са се вземали в много тесен кръг от приближени на бившия председател. Това най-вече дразнеше хората, защото
кръгът бе Местан,
Мариана и може
би Каймаканов,
както и някакви външни съветници - хора, които не са членове на ДПС. А се пренебрегваше ръководството и вземането на колективни решения. Лично аз съм се чувствал пренебрегнат. Въпреки че бях заместник-председател, се е случвало да чакам с дни, за да разговарям с председателя. Не беше нормално да научаваме от медиите за някои решения. За този период на практика Местан подмени устава, който определя как се вземат решенията - от Централното оперативно бюро, което носи отговорност за тях. Стигна се до там, че решенията той вземаше еднолично, а на ЦОБ и ПГ те се свеждаха само за информация, и то постфактум. И това натрупа голямо напрежение.
- Като говорим за вземането на решения - Местан се похвали, че е горд с решението за сваляне на кабинета “Орешарски” и обяви, че то е било съгласувано с Доган. Така ли е?
- Както вече казах, решенията не се дискутираха и не се вземаха в легитимните органи на партията. Ние не знаем точно кои решения са били съгласувани, но за няколкото случая, за които аз съм се интересувал, съм разбирал, че или не са съгласувани, или са били предадени погрешно.
А за свалянето на кабинета “Орешарски” - това е решение, заради което ние имахме проблем със структурите. Те ни питаха: защо беше необходимо? Притесняваха се от факта, че когато ДПС не е на власт, регионите със смесено население остават на заден план, а кадрите ни в изпълнителната власт ще бъдат подложени на унизителни уволнения. Както и се случи. Малцинствата намират реализация в изпълнителната власт само когато ДПС е на власт. Тъжно, но е факт.
- Смятате ли, че е имало договорка между Местан и Борисов - да се свали кабинетът “Орешарски” и след това ДПС да участва във властта с ГЕРБ?
- Нека Местан да отговори. За управляващия орган на ДПС - ЦОБ, за парламентарната група и дори за зам.-председателите това решение изобщо не беше тема за дебат.
- Какви са впечатленията ви от обиколката из страната - има ли опасност ДПС да се разцепи?
- За да илюстрирам какво е положението в национален мащаб, ще представя състоянието на структурите ни в Кърджалийско, откъдето е родом Местан и години наред е бил депутат. Те са в много добро състояние както на общинско, така и на областно ниво, в отлична кондиция са и не се очакват никакви трусове.
През годините се правиха доста опити да се разцепи ДПС - и Гюнер Тахир, и Касим Дал, и други. Всички знаем как завършват тези опити. И този случай ще е такъв.
Може би
отцепниците ще
търсят подкрепа
в онези, които
са недоволни по места
А знаете, че във всяка партия, във всяка структура винаги има недоволни, чиито амбиции на местно ниво не могат да се реализират. И според конюнктурата от изборните резултати такива хора понякога търсят реализация в други партии - работят за ГЕРБ, за Касим Дал, а понякога и за БСП. И в този случай е възможно някои да работят за Местан, очаквайки реализация. Но това ще са хора, за които личният интерес е по-важен.
- Какви са очакванията ви за партията на Местан - протурска ли ще е?
- По конституция не може да има такава партия, затова той сигурно ще направи опит да представи проекта си като либерален, но подкрепата, която ще получи, ще прозира. Този въпрос трябва да го зададете на Местан.
- Бяхме свидетели на опити от страна на турската власт да се намеси и да влияе на премиера Борисов, Местан се укри в турското посолство...
- Не мога да кажа в какъв вид е бил натискът към Борисов, но не вярвам нито той да се поддаде, нито България като суверенна държава да се поддава на какъвто и да е натиск. Ние, като част от тази държава, ще работим за националните ѝ интереси, за добруването между етносите в държавата, както и за развиване на добри отношения с всички съседни държави.
- Да очакваме ли втвърдяване на ДПС като опозиция сега, след като го няма вече Местан, който призна, че е искал завоя надясно на партията?
- В този парламент ДПС е опозиция.
- Но досега в много случаи гласувахте в подкрепа на важните решения на управляващите…
- Да, когато става въпрос за важни решения, които засягат националния интерес. Едно поведение, което не е много характерно за нашите географски ширини. И при следващи подобни важни решения пак ще обсъдим подкрепата си. Когато е в името на националния интерес, на електората, ние пак бихме ги подкрепили, независимо дали са предложени от ГЕРБ, или от БСП. ДПС остава конструктивна опозиция.
ДПС е либерална партия и няма да има промяна в евро-атлантическата ни ориентация. Това се видя и с последното гласуване, с което българският парламент даде възможност на натовски самолети да охраняват нашето въздушно пространство, при което т.нар. десни независими около Местан не участваха в гласуването. Това означава ли, че те са против?
- Предстои обаче вот на недоверие заедно с БСП.
- Като опозиционна партия ще подкрепим вота на недоверие най-малкото защото това е основен парламентарен инструмент за дебат по несъществуващите реформи. Проблемите в здравеопазването са сериозни и те засягат много хора. Реални реформи не се провеждат, а министърът от началото на мандата си генерира скандали - националистически изказвания, арогантност. Заявките за реформа се оказаха голословни и е нормално и очаквано да подкрепим такъв вот.
- Ще оцелее ли това правителство цял мандат, или предсрочни избори тази година са реалност?
- Като гледам напрежението и противоречията в управляващата коалиция - и вътре в РБ, и в ПФ, като добавим и проблемите между ГЕРБ и РБ, и АБВ, ултиматумите, които си поставят,
наесен, а да не
кажа и по-рано
ще има вот 2 в 1
Като добавим и това, че повече от година има само имитации на реформи и популистко говорене, с които това управление не покрива очакванията на хората, твърде възможно е да се стигне до предсрочни избори.
- Конфигурацията обаче няма ли да е същата? Къде е алтернативата? Възможно ли е ДПС да управлява с ГЕРБ?
- Не трябва да се подценява негово величество избирателят, а аз съм сигурен, че той ще накаже подобаващо това управление. Поне 5 от формациите в това НС, включително РБ и ПФ, са застрашени от 4-процентната бариера при предсрочни избори. Голяма е вероятността това да доведе до много по-различна и стабилна конфигурация.
- ДПС ще има ли свой кандидат за президент?
- Рано е да се каже, още не сме го обсъждали.
- А вие ще се кандидатирате ли за лидер на ДПС?
- Със сигурност на конференцията ще има състезателно начало, но нека изчакаме да му дойде времето.

CV

 Роден на 1 август 1968 г. в с. Николаевка, Варненско
 По професия е икономист
 Беше началник на кабинета на земеделския министър в кабинета “Сакскобургготски” Мехмед Дикме и за кратко на наследника му Нихат Кабил
 Трети мандат депутат. В 41-ото НС бе за месец, защото КС преразпредели мандатите
 Член на ДПС от създаването му. Зам.-председател на партията от 2010 г.
 След изключването на досегашния лидер Лютви Местан заедно с Мустафа Карадайъ и Четин Казак бе избран от Централния съвет за съпредседател на ДПС
TRUD

3 коментара:

Анонимен каза...

Ruşen stiga ste turmozite sobstvenniya si narod vie ste edni şpioni edni çetkariste na KGB

Анонимен каза...

HOH LU RUS AJANLARINA OY YOK BG, TURKLERININ YUZKARASI HAINLER

Анонимен каза...

Ruşen kardeş,02.07.1986'dan itibaren"AJAN PETIR"olarak Jivkov rejimine hizmet etmişsin.Yazdığın 33 sayfa bilgi var.Madem erkek olarak ortalarda boy gösteriyorsun,açıkla nasıl bilgi verdin kominist rejimine, okuyalım ve seni afedelim,her insan hata yapabilir.Sen Türk adını geri almışsın bu iyi bir gelişme,tebrik ediyorum seni.Türkiyede 25 sene Öğretmenlik yapıp emekli olanların bazıları halen daha Bulgar isminle dolaşıyor onlrın suçu seninkisinden daha büyük.

Публикуване на коментар