Неджми Али: Европа похарчи 860 млн. евро за еко-идеи

четвъртък, февруари 25, 2016 |

Евродепутатът Неджми Али: Европа похарчи 860 млн. евро за еко-идеи за земеделски земи-непроизводствен разход от страните-членки

860 млн. евро публични средства са изразходвани от европейските фондове в периода 2007-2013 година за непроизводствени инвестиции (НПИ). Този тип инвестиции нямат пряко влияние върху производството, а от тях се очаква преди всичко положително въздействие върху околната среда. Въпреки оценката на Европейската сметна палата, че тези средства са допринесли за постигането на екологични цели свързани с устойчивото използване на земеделски земи, това е направено по неефективен начин в ценово отношение.

Тази оценка даде евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али по време на заседание на Комисията по бюджетен контрол. Според него страните-членки в Евросъюза са възстановявали разходи за инвестиции, които са необичайно високи или недостатъчно обосновани. Поради някои слабости при процедурите пък, бенефициентите са избирали заявените проекти без да бъде извършена надлежната проверка дали отговарят на основните критерии за подбор.

Провеждането на адекватен процес на мониторинг и постигане на конкретни резултати, осигуряване на ефективност на разходите, както и насоки по отношение на критериите за избор на непроизводствените инвестиции, бяха обсъжданите препоръки, споделени от българския евродепутат.


0 коментара:

Публикуване на коментар