България иска от ЕС финансова помощ за допълнителните мерки по границата с Турция

понеделник, март 21, 2016 |

България е поискала от Брюксел финансова помощ за засилване на охраната по границата ни с Турция и чака отговор. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след срещата на министрите на вътрешните работи на страните от Евросъюза, съобщи БТВ.
„Аз поставих въпроса, че ако искаме да гарантираме сигурността по външните граници на Съюза, трябва да прилагаме същите мерки по българо-турската граница, както са по гръцко-турската граница. И получих за това разбиране и одобрение от колегите. Затова очаквам това да бъде включено във финалния вариант на споразумението”, посочи тя. Според нея никой в Европейския съюз няма интерес от създаването на алтернативен маршрут на бежанците, като България е сред застрашените страни.
Новата среща за споразумението с Турция е насрочена за 17 и 18 март. То няма да важи за мигрантите, които вече са преминали на европейска територия.
Турция от своя страна обяви, че ще започне да приема обратно бежанци, когато споразумението бъде подписано.
Междувременно германският канцлер Ангела Меркел изрази неодобрение относно затварянето на Балканския път пред бежанците. Тя каза още, че решение на проблема може да има единствено с участието на 28-те страни в блока.

0 коментара:

Публикуване на коментар