Местан: ДОСТ ще разсече гордиевия възел на корупцията в ДПС

неделя, април 10, 2016 |

„ДПС е устроена така, че гордиевият възел на олигархията и проруските интереси, в които лидерът и неговият кръг от довереници са заклещили българската демокрация, не може да се разплете от вътре. Той може да бъде единствено разсечен (...). В този смисъл ДОСТ ще изиграе своята решителна роля”.
Това каза бившият председател на ДПС и настоящ идеен вдъхновител на учредяващата се днес партия ДОСТ Лютви Местан.
Той декларира, че новата формация ще бъде отворена и за онези избиратели, дори и активисти на ДПС, които повече не могат да бъдат водени и които не желаят да бъдат повече заложници на корпоративни и олигархичниинтереси.

ДОСТ - НА СТАРТА
Местан заяви, че ДОСТ ще бъде една нова, либерална, откровено натовска  и европейска партия. И изтъкна, че ще освободи избирателите от безалтернативността „да гласуват за партии, чиито лидери със своята абсолютна власт отдавна са превърнали принципа за единството в принцип на единственост, незаменимост и пожизненост в духа на отречените тоталитарни модели”.

ДОСТ се заявява и като решителна антиолигархична партия. Председателят и областните председатели на партията няма да могат да заемат тези позиции повече от два мандата, „защото сме партии, а не корпоративно дружество”, обясни бъдещият лидер.

УСТАВЪТ НА ДОСТ - РЕФОРМАТОРСКИ
Местан описа на кратко политическата ситуация в страната според него. Изтъквайки, че крайният национализъм, ксенофобията и езикът на омразата заявяват претенция да се превърнат в норма на политическо говорене. После допълни, че има медийни бухалки, вместо свобода на словото, държавата е проникната от престъпни, олигархични и сенчести интереси, съдебната власт е неефективна, икономиката е в застой и т.н.
„Причината е в струпването на няколко обстоятелства и кризи: разколебана атлантическа идентичност, недоизградена европейска идентичност, криза на поитическата система заради корупицята, липса на реформи, криза на либерализма, мултукултурализма и толерантността”, анализира Местан.
Според него формалното членство на България в НАТО и ЕС не е трансфорирано реално.
„Днес Русия е в образа на агресор срещу суверенна европейска държава и окупатор на ключова част от нейната територия – автономна република Крим”, каза Местан.
Това обстоятелство поставяло евроатлантизма в съвсем нов контекст, за който българското общество не е готово. Местан смята, че едно от най-големите доказателства е словото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в края на миналата година.

ДОГАН СРЕЩУ МЕСТАН - ЕДНО КЪМ ЕДНО
„Тази брутална реч тежко накърни в дългосрочен план естествените човешки и родови контакти на повече от милион граждани, една част от които по принуда заселили се в Република Турция”, допълни бившият председател на ДПС.
Той заяви още, че правилата и законите в България са европейски, но приложението им далеч не е европейско.
„За нас като либерали не съществува избор между свобода и сигурност. Няма никакво съмнение, че трябва да бъде укрепена системата за сигурност, но не за сметка на свободата, за да се гарантира свободата на гражданите”, добави бъдещият лидер на ДОСТ.
Според него невъзможността за дясно-центристко управление между ДПС и която и да е от т.нар. десни партии в България, има просто обяснение.
„Фалшивото либерално и имитационното дясно въртят зъбчатите колела на своята гузност”, поясни Местан.
За пореден път той заяви, че като председател на ДПС е работил за това Движението да се върне във властта през парадния вход.
„ДПС вместо да разгърне либералната идея за развитие на ЕС, се отрече декларативно от либерализма чрез своя почетен председател, чийто евроатлантически скептицизъм надмина този на Волен Сидеров и Валери Симеонов взети заедно”, каза Местан.
Според него Турция има своите исторически и стратегически основания да търси своето място в ЕС, след като е една от ключовите опори на северноатлантическия съюз. Турция, също като страните от Европейския съюз, е обект на тероризъм, осъществяван от ИДИЛ („Даеш”) и ПКК. Той припомни, че Анкара задържа на своя територия близо 2,7 млн. бежанци, което е принос за сигурността на ЕС.
Речта на Местан бе често прекъсвана от аплодисменти. Още докато бъдещият лидер на ДОСТ бе на трибуната обаче, се оказа, че безплатните закуски извън залата са по-привлекателни за голяма част от учредителите, отколкото тезисите, върху които ще легне новата формация. Наложи се бившия депутат от ДПС Ахмед Юсеин да ходи да ги събира и да им се кара на висок глас, за да се осигури гласуване в залата.
В момента конференцията продължава с избор на ръководство и одобряване на устава на ДОСТ.

0 коментара:

Публикуване на коментар