Пазарджик свали бурките

сряда, април 27, 2016 |

Общинските съветници на Пазарджик приеха с 39 гласа „за”, двама „против” и нито един въздържал се внесеното предложение за промяна на Наредбата за обществения ред на община Пазарджик, касаещо забраната за носене на обществени места на облекло и/или аксесоари, които прикриват лицето и пречат за идентификацията му. Забраната важи за всички институции и обекти и общодостъпни места в урбанизираната територия на общината, включително и в случаите на придвижване с пътно превозно средство. Изключения ще се правят при заболяване и когато носенето на подобно облекло се налага по професионални причини, както и при спортни и развлекателни прояви. Забраната не важи за личните домове на гражданите и за молитвените домове. Общинските съветници приеха при нарушение на забраната санкцията да е 300 лв., а за повторно и всяко следващо нарушение - 1000 лв. Забраната, гласувана с промяната на Наредбата на обществения ред, ще влезе в сила в 7-дневен срок от публикуването на документа в сайта на ОбС и един местен вестник. 

Джемал Авушин: Главно мюфтийство не може да изрази подкрепа за забраната за носенето на бурки на обществени места, тъй като няма правилна дефиниция
Мюсюлманското вероизповедание е против налагането на забрана за носенето на бурки на обществени места, тъй като няма точна дефиниция в Наредбата за обществения ред, която да уточнява кое покриване на коя част от тялото е нежелателна, каза за Радио „Фокус“ – ПазарджикДжемал Авушин от отдел „Връзки с обществеността“ към Главното мюфтийство в България. „Главно мюфтийство не може да изрази подкрепа за цялостната забрана, защото определени текстове засягат изпълнението на определени задължения на мюсюлманите, каквото е изискването на религията по отношение на жените. А то е израз и на конституционно делегирането им право на вероизповедания. Тези текстове в Наредбата за обществения ред в Пазарджик възпрепятстват изпълнението на наши религиозни задължения по отношение на облеклото на мюсюлманските жени“, уточни Авушин. Според традиционния ислям, жените пред чужди хора трябва да са с покрито от дрехи тяло, с изключение на ръцете и лицето, но не задължително забулени с бурка. 



AFP: Българският град Пазарджик забрани носенето на бурки на публично място

Българският град Пазарджик, който е населяван от значителен брой роми, изповядващи ултраконсервативна форма на исляма, днес забрани носенето на бурки на публично място. Това е първият град в страната приложил подобни мерки, предаде AFP.
Градският съвет е гласувал за забраната на носенето на бурки в административните сгради, училищата, магазините и по улицата. Шофирането с бурка е било също забранено. Съветът е решил, че хиджабът ще пречи на идентифицирането на гражданите. Глоби от 300 лева ще бъдат прилагани за първоначално нарушение, а такива от 1000 за повторно. 
Българската мюсюлманска общност, датираща от османски времена, съставя 13% от 7.4-милионното население на най-вече православната държава. Мюсюлманките в България носят традиционно забрадки, за да покриват косите си, но в последно време жените от ромски произход в Пазарджик са започнали да носят бурки. Ромското мюсюлманско малцинство в Пазарджик следва уахабизма – фундаменталистка форма на исляма, произхождаща от Саудитска Арабия, която е обвинявана, че е вдъхновила „Ислямска държава“. 
13 духовни водачи на пазарджишката общност в момента биват съдени за проповядването на екстремистки идеологии и за това, че помагат на хора да се присъединяват към „Ислямска държава“. Самообявилият се имам Ахмед Муса Ахмед бе осъден на две години затвор през 2015 г. за разгарянето на омраза на религиозна основа. 
Партия „Патриотичен фронт“, която влиза в управляващата коалиция, наскоро предложи налагането на забрана за носенето на бурки из цялата страна с глоби между 200 и 1500 лева. Законопроектът, който предстои да бъде гласуван, предлага и лишаване от свобода до три години , както и глоби до 5000 лева за всещи, които подтиква другите да носят хиджаб. 
Наскоро и Франция, и Белгия забраниха носенето на бурки на публично място.

0 коментара:

Публикуване на коментар