Главният прокурор на Турция идва на разговори в София

понеделник, април 11, 2016 |

Турският главен прокурор Мехмет Акарджа пристига на 12 април на двудневно посещение в България, съобщи пресцентърът на държавното обвинение в понеделник. Това ще е втора среща на главния прокурор Сотир Цацаров с турския му колега за последните шест месеца и общо трета между двамата.

През септември 2015 година Цацаров беше в Анкара, където се срещна не само с Акарджа, но и изненадващо, с турския президент Реджеп Ердоган. Според съобщението на българската прокуратура сред обсъжданите теми е била и ситуацията в двете съседни държави и мерките, които всяка от тях предприема, във връзка с бежанския поток.

Официално обявените теми на предстоящата среща между главните прокурори на България и Турция са "бежанската криза, терористичните заплахи, борбата с организираната престъпност и международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси".

Мехмед Акарджа ще се срещне още с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов, с вътрешния министър Румяна Бъчварова, с вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева и с правосъдния министър Екатерина Захариева. Турската делегацията ще посети и Пловдив.

Засега нито българската, нито турската прокуратура са коментирали официално въпроса за обвиненията на турските власти към "Булгартабак" за контрабанда на цигари в Турция, с печалбите от която се финансирала кюрдската партия ПКК. Тя е обявена за терористична в Турция и основна мишена на президента Ердоган.

Според доклад от 2014 г. на турската дирекция за борба с контрабандата и организираната престъпност (КОМ) около 50% от контрабандните цигари, иззети в Турция през същата година, са от български произход – от марките Prestige, ММ и Victory.

През февруари т.г. близки до турското правителство медии съобщиха, че е наложена забрана за влизане в Турция на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Бе посочено, че "пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция". Това не бе опровергано от Анкара, която и до днес не е потвърдила официално наложената забрана, нито е опровергала причините, поради които се твърди, че е въведена забраната, въпреки настояването на ДПС.

В средата на март "Булгартабак холдинг" съобщи, че спира износа на цигари за Близкия изток, който е сред основните му пазари. Официалното обяснение беше, че това е следствие от негативна медийна кампания в България. Малко преди това депутатът от ДПС Делян Пеевски, за когото се смята, че е скритият собственик на "Булгартабак", продаде официалния си 5-процентен дял в него.

По същото време се разбра, че фабриката на "Булгартабак" в София спира работа от 1 април. Близо 400 работници бяха съкратени и започнаха протести, като едно от основните искания беше да се видят с истинския собственик на "Булгартабак", който властите не желаят да разкрият.

0 коментара:

Публикуване на коментар