Откриха четири мобилни телефона в килията на Ахмед Муса Ахмед

четвъртък, юли 14, 2016 |

Четири мобилни телефона са открити в килията на Ахмед Муса Ахмед, където са настанени още петима от обвинените в разпространяване на идеите на терористичната организация "Ислямска държава". 
Телефоните са били открити под дюшеците на подсъдимите при рутинна проверка.  От съдържанието на мобилните устройства е установено, че Ахмед и поддръжниците му продължават да упражняват дейността си заради която са обвинени, обясни прокурор Нели Попова:
В тези файлове е налично значително количество снимки с джихадиски характер на турски език.

Според мен те продължават контактите си навън, търсят сайтове в интернет с джихадистко съдържание и за мен просто, дори и след този продължителен арест, няма промяна в тяхното мислене и поведение, 
 допълни прокурор Попова, като отказа да назове държавата, с която най-често е поддържана  международна телефонна връзка от следствения арест на пазарджишкия затвор, но според разследващи става дума за Кьолн, Германия.

Ахмед Муса Ахмед остава в ареста. Пазарджишкият окръжен съд не уважи иска му да бъде освободен срещу парична гаранция или подписка. Седем от подсъдимите за разпространяване на идеите на терористичната организация "Ислямска държава“ са освободени под домашен арест. Определението подлежи на обжалване и протест в 7 дневен срок пред апелативния съд в Пловдив.

На днешното заседания бяха разпитани трима свидетели. Двама от тях се отказаха от показанията си, дадени в досъдебната фаза.  
По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров още двама прокурори се включиха по делото срещу 14-те подсъдими, обвинени в пропаганда на джихад, което се гледа в Пазарджишкия окръжен съд. Така към обвинителяНели Попова се присъединиха прокурорът от Върховната касационна прокуратура Бойка Великова и председателят на Окръжна прокуратура – Пазарджик – Васил Малинов.
И на това заседание соченият за основен подбудител към джихад Ахмед Муса Ахмед отказа да стане при влизането на съдийския състав, с което демонстрира неуважение към българското правосъдие. 
Според обвинението проповедникът Ахмед е контактувал пряко с ръководителите на терористичните клетки в Австрия и Германия и е оказвал логистична подкрепа на бойци на ИДИЛ. В проповедите си Ахмед и неговите сподвижници са призовавали за верска нетърпимост към всеки, който не изповядва салафизъм.
Разпитан беше  един свидетел, поемно лице, присъствало по време на претърсването на дома на единия от 14-те обвиняеми – 
Александър Иванов. При обиска са иззети компютър с дискове с проповеди и литература с призиви за налагането салафизъм, а също и бойна пушка с патрони.
Защитата остро възрази, че за поемно лице е използван курсант от академията на МВР:
За мен това е процесуално нарушение. Не е редно всеки да си води негови поемни лица. За тази пушка, за това обвинение и за това действие, за мен той е компрометиран по този начин.
Всеки може да бъде поемно лице, няма някаква специални изисквания кой може и кой не трябва да бъде, 
отговори окръжният прокурор Васил Малинов.
Защитата поиска промяна на мярката "задържане под стража“ за 8 от общо 14-те подсъдими. Да бъде освободен от ареста поискаха и адвокатите на Ахмед. 

BNR

0 коментара:

Публикуване на коментар