Борисов: Нека се поставим на мястото на Турция

вторник, август 16, 2016 |

„Ние сме дипломатични, но остри в разговорите си с колегите в Брюксел. Все пак трябва да пазим такъв тон, който да не надминава приличието. Разбирам, че на колегите от другите партии им е лесно да изговарят всичко, но никой не им обръща внимание.“ Това коментира пред журналисти в Ловеч министър-председателят Бойко Борисов по темата за миграционния натиск.
„Толкова е напрегната обстановката в света, че колкото по-малко коментираме тези неща, толкова по-добре. Всеки ден на границата стотици са връщани обратно и стотици напират да влизат обратно. При тези близо 3 милиона бежанци в Турция натискът е огромен, въпреки общите ни усилия с турската държава. Това са над 3 млн. бягащи от война. С нищо условията в Сирия не се подобряват, за да считаме, че хората ще спрат да бягат”, заяви Борисов и продължи:
„Виждате, че почва да им харесва и България, което при тази тежка европейска несолидарност да се заградят държавите в центъра на Европа и да кажат, че са си спокойни, а България и Гърция да понесат целия натиск на бежанската криза, не мога да го нарека европейска солидарност”.
Борисов добави, че е обсъждал проблема и с президента Ердоган, и с премиера Йълдъръм, като е постигната договореност за ежедневни контакти на ниво вътрешни и външни министри. По думите му самите турци изнемогват в задържането на бежанската криза, като, според него, извънредното положение им изсмуква огромни финансови ресурси.
„Градският транспорт сега е безплатен, това са стотици хиляди полицаи, военни, жандармеристи. В момента Турция не получава нищо от България, но искам да кажа на тези аналитици, които всеки ден се опитват да се упражняват по темата, че ако не се полагаха тези усилия да запазим добри отношения, просто нямат ангажимент към бежанската криза. Европа не е изпълнила голяма част от поетите ангажименти. Знаете, че България харчи стотици милиони за охрана на границата. Само желанието ни да се поддържат добри отношения ги кара да поглеждат към бежанския поток”, добави Борисов, като уточни, че това не е проблем на Турция. „Ако си помислите – ако ние сме на мястото на Турция, щяхте ли да кажете: Дайте да държим тук бежанците, за да не отидат в България и Гърция. Ще кажете: Какво ще получим за това? Нека се поставим на тяхно място”, призова министър-председателят.

0 коментара:

Публикуване на коментар