Педикюр за пенсионирани магарета

четвъртък, септември 29, 2016 |

Приют за пенсионирани магарета откриха в гоцеделчевското село Баничан с официална церемония. Проектът за първия старчески дом е наречен „Долината на магаретата“ и се финансира от швейцарската организация „Ветеринари в действие“.
За начинанието те са взели 250 дка земя, повечето е общинска собственост и е предоставена от община Гоце Делчев на концесия за 10 години. А една част е закупена от организацията. До момента те са изградили
три магарилника, пасища и необходимата инфраструктура, което може да приюти около 60 магарета, а при нужда капацитетът му бързо може да бъде увеличен двойно. В Долината на магаретата работят 9 гледачи, както и ветеринарен лекар, преминали курс на обучение от швейцарски специалисти.
Магаретата се взимат на 20-годишна възраст ,когато вече са немощни и са се трудили доста. До смъртта им за тях ще бъдат полагани много грижи, ще се обслужват от ветеринари, ще се лекуват, ще бъдат хранени и дори ще им правим педикюр, тъй като за тях е важно да е здраво копитото, разказа ветеринарния лекар от проекта Марио Дърпатов. За магаретата са построени красиви като швейцарска картинка обори, които са белосани и накипрени. В тях са яслите за храна, осигурен е и голям двор за разходка на пенсионираните четириноги. До сега там доброволно са предадени от стопаните им 17 магаретата. Чорбаджиите им още плачат за тях ,защото ги приемат като свои най-близки приятели, но на който му домъчнее ,ще може да идва на посещение при марковците.
С проекта искаме да възпитаме едно по-хуманно отношение на хората към животните, а и да облекчим старините на тези животни. Те са на изчезване в България, а обикновено, когато станат стари и непотребни  ги продават на кланници и животът им свършва трагично, казаха швейцарските служители на организацията.
„Ние в общината сме съградили дом за стари хора, имаме 5 социални центъра, така че, защо да нямаме и приют за животни, така учим и младите на хуманно отношение, коментира и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, който бе гост на официалното откриване.
До сега в приюта са инвестирани около половин милион лева,а ветеринарите се грижат за близо 200 магарета и извън приюта , по селата , които са вече стари . Те ходят на място и ги обслужват и се надяват стопаните им да ги предадът доброволно в приюта, за да изживеят достойно старините си, казаха ветеринарите.
Така след приюта за мечки, в България вече заработи и приют за магарета.

0 коментара:

Публикуване на коментар