Доган: В актуалното политическо време Русия се възражда като алтернатива за сигурността и мира

четвъртък, декември 08, 2016 |

В актуалното ни политическо време Русия се възражда не само като геополитически Баланс, но и като Алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб.
Това пише почетният председател на ДПС Ахмед Доган до Павел Журавлев, ръководител на Представителството на Россотрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център в София.
Повод за този кореспонденция е номинирането на Доган за награда във връзка със сътрудничеството между Руската Федерация и България в областта на духовното сближаване на двата народа, уточнява Епицентър.бг.
На 6 декември т.г. Доган е бил поканен от името на кметството на Москва и Благотворителния фонд за социални инициативи "Народное Единство " - Русия на тържество в Руския културно-информационен център в София, за да му бъде връчена наградата.
В отговор на проявеното уважение към личността му Доган разказва в писмото, че няколко пъти в живота му се е случвало да не приема или да отказва национални и международни награди.
Но сегашното му номиниране приема с особена чест, защото в духовното си битие е бил "школуван в мисловното пространство на Западно-европейската философия", но е  бил "закърмен с екзистенциалната темпоралност на Руската класическа литература.
И съм убеден, пише Доган, че който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя".
Който познава Доган знае, че той може да цитира Пушкин, че познава в детайли Чернишевски и Толстой, че любим руски автор му е Достоевски, че е изчел цялото му творчество, започвайки от "Записки от подземието" и стигайки до "Идиот", "Бесове", "Братя Карамазови"...
Доган обясни, че творчеството на Достоевски е ключ към разгадаването на човешката душа, чиято дълбочина и драматизъм никой не е обхванал така, както самият Достоевски.
Доган подчерта, че новите геополитически реалности ни изправят пред явлението "Тръмп" и много внимателно трябва да се разчетат знаците за провала на демократите и възхода на републиканците в САЩ.
Свидетели сме на срив на либералното статукво, на провал на неолибарализма, либералните послания вече не вършат работа, подчерта почетният председател на ДПС.
Според него, надигащата се нова протестна вълна в света не е само следствие на популизма - процесите в развитието на човечеството са много по-дълбоки, а политическият елит се оказа неподготвен за даване на разумни решения.
Ето го цялото писмо на Доган до Журавлев:
До г-н Павел Журавлев
Ръководител на Представителството на
Россотрудничество на България,
Директор на Руския Културно-
Информационен Център в София
Уважаеми госпожи и господа!
Дълбоко съм трогнат от номинирането ми за награждаване във връзка със сътрудничеството между Руската Федерация и Република България, особено в областта на духовното сближаване на народите ни!
В живота ми няколко пъти ми се е случвало да не приемам или да се отказвам от национални или международни награди. Но в конкретния случай за мен е въпрос на чест, че изобщо сте обсъждали името ми. Защото в духовното си битие съм школуван в мисловното пространство на Западно-европейската философия, но съм закърмен с екзистенциалната темпоралност на Руската класическа литература. И съм убеден, че който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя.
Тъкмо затова може би Русия няма „граници”. Тя винаги е била в друго измерение.
Именно затова, в актуалното ни политическо време Русия се възражда не само като геополитически Баланс, но и като Алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб.
С чест и почитание:
А. Доган (подпис)

0 коментара:

Публикуване на коментар