Мерал Акшенер учреди нова дясноцентристка партия в Турция

сряда, октомври 25, 2017 |

Мерал Акшенер, която е бивш министър на вътрешните работи на Турция, днес учреди нова дясноцентристка партия в Турция, предадоха световните агенции и турските медии. 
     61-годишната Акшенер създаде формацията "Добра партия" в Анкара заедно с група депутати, оттеглили се от Партията на националистическото действие (ПНД) по-рано тази година, посочва Асошиейтед прес. 
     Акшенер бе отлъчена от ПНД заради несъгласието й с политиката в подкрепа на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).
     На церемонията в Анкара по повод учредяването на новата партия Акшенер намекна, че може да се кандидатира за президентските избори през 2019 г. и да бъде съперник на президента Реджеп Тайип Ердоган. 
     По време на церемонията Акшенер предупреди, че демокрацията в страната е изложена на опасност и изтъкна необходимостта от засилване на правосъдието и върховенството на закона. Тя заклейми политическия непотизъм и поиска "свободна" Турция, информира ДПА. 
     Акшенер е първата жена в Турция, която е била министър на вътрешните работи (1996-1997 г.), отбелязва АП. 
     "Добрата партия" има леко доловими националистически нюанси, като формацията има за цел да привлече изключени членове от ПНД и управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган, отбелязва ДПА.   

0 коментара:

Публикуване на коментар