Русия има доминираща роля в икономиката на България

петък, януари 12, 2018 |

Русия има значително влияние върху политиката, бизнеса и енергийния сектор на България, въпреки че страната ни е членка на ЕС и НАТО. Това се твърди в обширен доклад на американски конгресмени демократи, който предупреждава за растяща руска намеса из цяла Европа.
"Русия упражнява влияние върху България чрез доминиращата си роля в икономиката ѝ, главно в енергийния сектор, както и чрез пропаганда, отношения с политически партии, културни връзки и силно влияние върху българската армия, която продължава да разчита на екипировка от съветско време", пише в доклада на конгресмените демократи.
"Устойчивите исторически отношения на България с Русия я прави уникална сред другите страни в ЕС и НАТО и изисква постоянна бдителност за ефектите от руското влияние върху страната."
Това е първият доклад на Конгреса на САЩ, в който подробно се описват руските усилия за подкопаване на демокрации от президентските избори в САЩ през 2016 г. досега.
Той е в обем от над 200 страници и е изготвен по инициатива на сенатор Бен Кардин от щата Мериленд, най-високопоставения демократ в сенатската комисия за външните работи, но не е подкрепен от републиканците в комисията.
Кардин обясни, че е поръчал доклада, за да могат американците да видят "истинските измерения и обхват" на усилията на руския президент Владимир Путин да подкопава демокрацията по света. Той обвини Путин в "неуморни му атаки за подриване на демокрацията и върховенството на закона в Европа и САЩ".
Москва влияе на България чрез мека сила и енергийна зависимост
БСП поддържа добри отношения с Москва, а лидерката ѝ Корнелия Нинова призовава за падане на европейските санкции срещу Русия, изтъква доклада. "Атака"непрестанно иска по-близки отношения с Русия и се противопоставя на членството на Бъргария в Евросъюза и НАТО. Волен Сидеров започва предизборната кампания на партията си през 2014 г. в Москва, изтъкват още американските конгресмени.
В доклада се отбелязва, че правителството на Бойко Борисов декларира спазване на ангажиментите към ЕС и НАТО.
"Докато историята на българо-руските отношения се корени в освобождението от османска власт, модерните методи за влияние на Москва са фокусирани върху меката сила, енергетиката, политическото и културното влияние."
Комисията по външна политика на американския Конгрес цитира наскоро проведено изследване на неправителствената организация GLOBSEC, според което 70% от българите имат положително мнение за Владимир Путин. Това е най-високият дял от страните в ЕС.
Най-очевидна е доминацията на Русия в енергийния сектор, пише в доклада. България е почти напълно зависима от руския внос на нефт и природен газ. Страната ни разчита на Москва за внос на суровини за АЕЦ Козлодуй, която произвежда 35% от електроенергията у нас.
Като една от най-бедните страни в Европа, чието население е застаряващо, социалните фактори играят голяма роля за успеха на руските кампании в България.
Чрез фондацията "Руский мир" руското правителство подкрепя организации, които "в партньорство с Руската православна църква популяризират руския език и руската култура". В България има шест подобни руски центъра, се отбелязва в доклада.
Русия използва президентските избори през 2016 г., за да се намеси в българската политика. По време на предизборната кампания тогавашният директор на Руския институт за стратегически проучвания Леонид Решетников посети България и се срещна с Корнелия Нинова, припомня докладът и продължава със съмненията около предполагаем стратегически документ, който да помогне за спечелване на изборите.


Издигнатият от БСП кандидат печели изборите. Откакто е президент обаче, Румен Радев декларира подкрепа към ЕС и НАТО.
Кремъл продължава да се меси във вътрешната политика на България и след това. Над 300 български сайта разпространяват проруска пропаганда преди парламентарните избори през 2017 г. Троловете, финансирани от Кремъл, също играят значителна роля за утвърждаване на руското влияние у нас.
България все пак има дейно участие в мисиите на НАТО, изтъква докладът. Остарялата военна екипировка, за чиято поддръжка страната ни разчита главно на Русия обаче затруднява пълноценното изпълнение на задълженията.

0 коментара:

Публикуване на коментар