Интелектуалци срещу откриването на паметник на Пенчо Кубадински

петък, август 31, 2018 |

Група интелектуалци се обявиха срещу издигането на паметника на Пенчо Кубадински в град Лозница. Монументът в памет на висшия функционер на БКП, ръководил Възродителния процес срещу българските турци, трябва да бъде открит в родния му град на 6 септември, когато се навършват 100 години от рождението му. Писмото е адресирано до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и до областния управител на Разградска област Гюнай Хюсмен. 
„Апелираме към Вас, като представители на отговорните институции в Република България, да се намесите, за да бъде спряно и отменено откриването на паметник на Пенчо Кубадински в Лозница – един от пряко отговорните както за осъществяването на т.нар. „възродителен процес“, така и за цялостната политика на БКП през 70-те и 80-те години на ХХ век“, се посочва в писмото.
Интелектуалците споделят недоумението си как при действащ от 2000 година Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен „някой в България се опитва да увековечи паметта на един от емблематичните комунистически функционери до 1989 г.“.
„Обръщаме се както към държавните институции, така и към гражданите на Лудогорието – да не допуснат в центъра на един свободен български град да се издигне бюст, който поругава спомена за жертвите на комунистическия режим и по същество се опитва да пренапише историята, като реабилитира тоталитарната диктатура чрез възвеличаване на едно от нейните лица“, казват интелектуалците.
Представяме Ви пълния текст на откритото писмо.
„Уважаеми господа,
Ние, подписаните група български граждани – писатели, журналисти, преподаватели и други, с тревога научихме от разградския вестник „Екип 7“, че на градския площад в Лозница, Разградска област, вече е монтиран и предстои да бъде открит на 6 септември 2018 г. бюст-паметник на Пенчо Кубадински (1918–1995), печално известен член на Политбюро на ЦК на БКП и една от централните фигури в упражняването на комунистическия режим в Народна република България.
Заявяваме своето възмущение от този планиран незаконен акт!
Недоумяваме как при действащ от 2000 година Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен някой в България се опитва да увековечи паметта на един от емблематичните комунистически функционери до 1989 г.
Ако откриването на паметника на Тодор Живков в Правец се състоя само година след приемането на закона и още стои там по силата на уж „завареното положение“ и на обществената инертност, то днес за бездействието на демократичните институции няма нито обяснение, нито извинение.
Апелираме към Вас, като представители на отговорните институции в Република България, да се намесите, за да бъде спряно и отменено откриването на паметник на Пенчо Кубадински в Лозница – един от пряко отговорните както за осъществяването на т.нар. „възродителен процес“, така и за цялостната политика на БКП през 70-те и 80-те години на ХХ век. Напомняме Ви, че според посочения Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия (сред които без съмнение една от водещите фигури е именно Кубадински!) са отговорни за: целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация; съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи; моралния и икономическия упадък на държавата; установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха; рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи; провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението и т.н.
Призоваваме да бъде проверена законосъобразността на всички действия и документи при подготовката на издигането и откриването на паметника на Пенчо Кубадински в Лозница.
Обръщаме се както към държавните институции, така и към гражданите на Лудогорието – да не допуснат в центъра на един свободен български град да се издигне бюст, който поругава спомена за жертвите на комунистическия режим и по същество се опитва да пренапише историята, като реабилитира тоталитарната диктатура чрез възвеличаване на едно от нейните лица.
Вероятно за някои бъдещият паметник на Пенчо Кубадински е повод за регионална гордост, но у всички свободни български граждани той предизвиква национален срам.
Нека не позволяваме да бъде осквернена българската памет!
30 август 2018 г.“
Следват имената на проф. Ивайло Знеполски, проф. Амелия Личева, проф. Михаил Неделчев, проф. Миглена Николчина, проф. Борис Сергинов, проф. Иван Еленков, проф. Димитър Михайлов, проф. Иван Станков, доц. Пламен Дойнов, доц. Бойко Пенчев, доц. Йордан Ефтимов, доц. Даниела Колева, доц. Лъчезар Стоянов, Иван Теофилов, Иван Цанев, Михаил Вешим, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Димитър Бочев, Алек Попов, Тони Николов, Митко Новков, Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов.
„Площад Славейков“ се присъединява към техния призив.

0 коментара:

Публикуване на коментар