Българският държавен глава е домакин на празничната вечеря

четвъртък, май 09, 2019 |

Румен Радев призова държавните институции и вероизповеданията да пазят изграждания с векове модел на разбирателство

Историята е показала, че не различията са проблемът на човечеството, а разделението, което, умишлено насаждано, радикализира и експлоатира страховете от различията. Ролята на държавните институции и ръководителите на вероизповеданията е да не допускаме външни, чужди за нашите традиции влияния, които да застрашават изграждания с векове модел на разбирателство и единство. Това заяви президентът Румен Радев в началото на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Българският държавен глава е домакин на празничната вечеря в знак на уважение към религиозните празници и традиции на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание. На нея присъстват представители на традиционното вероизповедание в страната - източното православие, представители на основните религиозни общности в България, представители на дипломатическия корпус, учени, културни дейци.

„Вечерята ифтар е символ на опрощението и толерантността, тази вечер се вписва по особен начин в цялата поредица от знакови събития, които се случиха в нашата страна с посещението на папа Франциск. Българският народ в лицето на всички негови граждани, изповядващи различни религии, показа на целия свят, че е изградил устойчива култура на толерантност“, заяви държавният глава. Всички ние отправихме към света важно послание за мир и човешка съпричастност, но още по-важно е посланието за мъдрост, необходима за отстояването и изграждането им, допълни президентът.

Държавният глава подчерта, че с историята си българският народ е доказал, че винаги е бил гостоприемен към дошлия с мир и състрадателен към бедстващия и страдащия. „Това отношение не просто сме го запазили, а днес сме модел за подражание като народ, изградил религиозна, етническа и човешка толерантност и съпричастност“, допълни държавният глава и призова да се полагат усилия към младите българи, които имат нужда от духовна подкрепа и насърчаване. „Те искат по-добра среда, в която да се развиват, учат и да останат в нашата страна“, допълни Румен Радев.

Президентът посочи, че възпитанието и образованието на нашите млади хора са обща задача и споделена цел не само на държавните, но и на духовните институции. „Ние трябва да научим младежите, че бъдещето на нашето общество е във взаимното уважение, толерантността и солидарността“, заяви Румен Радев. По думите му, само ако младежите бъдат горди със своята идентичност, но и същевременно уважават различията на другите, няма да издигат прегради, а ще ги рушат.  

Вечерята ифтар в този месец сближава хората, независимо каква религия изповядват и от какъв етнос са, каза в приветствието си главният мюфтия Мустафа Хаджи и изрази благодарност към президентската институция за домакинството на вечерята. Ще станем по-силни и щастливи само ако заменим омразата, завистта и желанието за мъст с обич, любов и разбирателство, заяви още главният мюфтия, като подчерта, че Рамазан е време за пречистване. „Ако последователите на всички религии се опитат да преосмислят посланията на техните писания, голяма част от проблемите ще бъдат решени“, посочи Мустафа Хаджи.

1 коментара:

Публикуване на коментар