Турски журналист откри гроба на голямата любов на Ататюрк в София

неделя, февруари 16, 2020 |

Турски журналист откри гроба на голямата любов на Мустафа Кемал Ататюрк в София.
След дълги проучвания журналистът Мурат Кахриман намери гроба на Димитрина Ковачева, положи венец цветя и остави снимка на нея и възлюбления и Кемал.
В Турция тяхната голяма любовна история е много известна и Димитрина е уважавана и почитана като дамата на сърцето на “бащата на нацията”.
През 1913 година Мустафа Кемал пристига в България като военен аташе. Той е на 32 години – красив и напет. Френски списания го определят като един от най-чаровните и елегантни мъже в световната дипломация. Синеокият майор един ден се запознава с чудно хубава девойка – Димитрина Ковачева, втората дъщеря на генерал Стилиян Ковачев, бивш министър на войната. 21-годишната Мити, както ѝ казват галено, току-що се е върнала от Швейцария, където учи литература и музика.
Помежду им пламва романтична и красива любов, но когато Ататюрк иска ръката на Димитрина, баща й не се съгласява и я сгодява набързо за друг.
И двамата до края на живота си таят в сърцето тази голяма невъзможна любов. Малко преди да умре Мити възкликва: “Сънувах Кемал”.
В края на октомври 1931 г. Кемал Ататюрк изповядва:

„Няма да забравя приятните моменти, които съм преживял в България. Бил съм, съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Обичам безпределно българския народ още от детинство. В Солун съм другарувал през всичкото време само с българи. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция.”

Atatürk’ün aşık olduğu Bulgar Dimitrina'nın mezarı bulundu!

Atatürk'ün 1913 yılında askeri ataşe olarak gittiği Bulgaristan'da aşık olduğu general kızı Dimitrina Kovaçeva'nın mezarı bulundu. Daha önce de belgesellere konu olan kadının mezarını gazeteci Murat...

0 коментара:

Публикуване на коментар