Генералният консул на Турция: България е братска страна

петък, февруари 07, 2020 |

Възможностите за бизнес и увеличаване на търговския стокообмен, геостратегическите проекти на Балканите и проблема с бежанците бяха ключовите теми на срещата между областния управител Никола Чанев и генералния консул на Р Турция в Пловдив Н.Пр. Хюсеин Ергани, който бе на посещение в Кърджали.

Отношенията между България и Турция бележат разцвет през последните няколко години, особено сред срещата на лидерите във Варна, а благодарение на усилията и отличния диалог между премиера Борисов и президента Ердоган имаме нулев миграционен натиск към България, отбеляза Чанев. Гледаме на България като на братска и съюзническа държава, която ни подкрепя в борбата с тероризма и желанието ни за присъединяване към ЕС, каза гостът. По думите му, Турция е приела 4,5 милиона бежанци от Сирия и очаква още около 1 млн., затова се нуждае както от политическата, така и от финансовата подкрепа на ЕС, за да се справи с тази тежка хуманитарна криза.
Двамата акцентираха върху силните исторически връзки между двата народа и дадоха Кърджали за пример по отношение на етническата и религиозната толерантност. Дипломатът поздрави областния управител за високия резултат, постигнат от него на местните избори, и изрази убеждението си, че интензивните двустранни контакти с област Кърджали ще продължат. Чанев и Ергани коментираха значението на газопровода Турски поток и други взаимноизгодни проекти в енергетиката, транспорта, търговията и т.н. Консулът прояви силен интерес към проекта за индустриална зона в Кърджали и пожела да види терена при следващата си визита. Заяви още, че се обмисля хипермаркет на голяма турска верига да стъпи в града ни. Припомняме, че това бе и тема на разговора на дипломата по-рано днес с председателя на Асоциация "Перперикон" Фахри Идриз. Областният управител открои осезаемото присъствие на инвестиции от южната ни съседка в региона, водещо място сред които заема холдингът „Теклас“.
Чанев подари на дипломата картина със зимен пейзаж от Родопите, която му напомни за родния му Ерзурум.

0 коментара:

Публикуване на коментар